Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

La ‘Marató amb Nadó’ aplega prop d’un miler de persones sota el lema ‘Perquè criar no sigui una cursa en solitari’

La ‘Marató amb Nadó’ ha congregat aquest diumenge al matí a Barcelona al voltant d’unes 1.000 persones, segons els organitzadors, que han marxat des de la Plaça Catalunya de la capital catalana al Parc de la Ciutadella, en ambient festiu i entre globus i confeti. La iniciativa pretén sensibilitzar els ciutadans del que suposa per als pares tirar endavant els seus fills i reivindicar ‘que la criança dels nostres fills i filles sigui una prioritat en la nostra societat’, a partir de mesures com la concessió de permisos més llargs per a les mares i pares, més places i més flexibilitat en el sistema d’escoles bressol, alternatives a aquests centres, polítiques de conciliació laboral i familiar.

Redacció
Redacció 08/10/2007

La marxa, a ritme de passeig, ha començat a dos quarts d’onze del matí d’aquest diumenge a Portal de l’Àngel amb Plaça Catalunya, ha passat per la Plaça Sant Jaume on, cap a dos quarts de dotze, s’ha llegit un manifest, i ha acabat al Parc de la Ciutadella, a un quart d’una del migdia, on els participants han rebut un refrigeri. La coneguda model Verónica Blume ha participat en la marxa amb el seu fill Liam, al costat dels altres pares i mares, molts d’ells lluint els dorsals que els organitzadors ha donat als primers 300 participants, ja que s’han exhaurit molt ràpidament, segons han explicat els organitzadors. Es tracta d”una bona oportunitat per mostrar quanta gent està en la mateixa situació’ i ‘per a comunicar les nostres necessitats i les dels nostres nadons, filles i fills’, han afegit.

Aquest acte vol cridar l’atenció sobre el fet que ‘una de les tasques més importants en una societat com és la de tenir cura i criar els seus nadons, nenes i nens, es troba excessivament desatès pels poders públics’, expliquen els organitzadors. ‘Els nens i nenes són el nostre futur i per això tenir-ne cura ha de ser una qüestió prioritària no només per a les famílies sinó també per a l’Estat’, han afegit. El nom de la marxa ‘Marató amb Nadó’ fa referència a ‘la cursa de resistència diària que moltes mares i pares han de fer per poder criar els seus fills i filles’.

La marató vol reivindicar també el fet que ‘el model econòmic que regeix les nostres vides obliga els dos membres de la parella a treballar fora de casa per poder sostenir la família’, de manera que és molt difícil tenir cura dels nadons. Pels organitzadors, ‘l’estat hauria de proporcionar les condicions adequades per poder combinar criança i treball’. Així, l’objectiu de la marató és reclamar millores en les condicions de la criança com, per exemple, permisos de maternitat i paternitat més llargs, ‘veritables’ polítiques de conciliació de la vida familiar i laboral, millores en el sistema d’escoles bressol públiques, entre d’altres.

Aquesta Marató, oberta a tot tipus de famílies i també a les persones que algun dia volen formar-ne una, ha estat guardonada amb el premi Maria Aurèlia Capmany, i compta amb el suport d’Unicef, el de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de l’Associació Quetzal, la revista ‘Viure en família’ i el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.

VIII Festa de la Lactància al Parc de la Ciutadella

Algunes de les mares que han participat a la Marató del Nadó han aprofitat que la marxa ha acabat al Parc de la Ciutadella per dirigir-se a la Festa de la Lactància que ha celebrat la seva vuitena edició en aquest punt de la ciutat barcelonina, entre les onze del matí i la una del migdia. Unes 400 mares s’han congregat en aquest parc per donar el pit als seus fills en busca d’un nou rècord d’alletament col·lectiu, organitzat pel grup Alba Lactancia Materna que defensa. Es tracta d’una associació, sense ànim de lucre, fundada en 1992 a Barcelona per a proporcionar informació i suport a aquelles dones que desitgen alletar a les seves filles i fills.