Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

La manifestació independentista de Girona, la més massiva de la darrera dècada

Unes 3.000 persones s’han manifestat a Girona amb motiu de la Diada sota un mar d’estelades. El to reivindicatiu i les contínues proclames a la independència han marcat el recorregut, que s’ha allargat prop de dues hores. La marxa, convocada per la CUP i els Maulets, l’obria una pancarta on es podia llegir el lema ‘Pels drets nacionals i socials. Independència i Països Catalans’. Durant la manifestació, un grup de Maulets, amb la cara tapada i vestits amb barretina i una granota taronja, han enganxat pancartes a llocs com un banc, la delegació del Govern o la Cambra de Comerç. A més han llançat ous i pintura a l’antiga Subdelegació de l’Estat i han cremat un caixer i unes tisores fetes amb cartró. Estelades i continus crits a favor de la independència de Catalunya. Aquesta ha estat la imatge que ha presidit la manifestació d’aquest Onze de Setembre a Girona. La marxa, convocada per la CUP i els Maulets, l’obria una immensa estelada d’uns dotze metres de llargada, rere la qual hi anava la pancarta, que no lluïa cap sigla política.

Redacció
Redacció 12/09/2011
Aquest any, a diferència del passat, en què la manifestació va tenir dues capçaleres, el recorregut s’ha fet sota un sol lema. A la pancarta, que sostenien diversos càrrecs electes de la CUP, s’hi llegia: ‘Pels drets nacionals i socials. Independència i Països Catalans’. 
 
Rere aquest lema, unes 3.000 persones han caminat durant prop de dues hores i mitja pels carrers de Girona. La marxa ha sortit de la plaça Catalunya, ha passat per Pompeu Fabra, Jaume I, la plaça de la Independència, el carrer Santa Clara i, anant a buscar el Pont de Pedra, s’ha tancat al mateix lloc on s’ha iniciat. 
 
La manifestació ha transcorregut en to festiu, però no per això ha deixat de ser marcadament reivindicativa. De fet, els crits ‘Independència, independència!’ o el cant d’Els Segadors han ressonat des de la capçalera fins a la cua. 
 
Pancartes, ous, pintura i crema
 
Durant el recorregut, un grup de Maulets ha enganxat pancartes reivindicatives a diverses façanes i ha llançat ous i pintura davant l’antiga Subdelegació de l’Estat. A la delegació del Govern, i després que mossos de paisà els impedissin enganxar un cartell als vidres, els Maulets han optat per clavar-lo al paviment. 
 
Al cartell s’hi podia llegir ‘Per un poble lliure de retallades’. A més, els Maulets -que anaven amb la cara tapada i portaven barretina i granotes taronges- han penjat altres cartells a la seu d’un banc i a l’entrada de la Cambra de Comerç de Girona. 
 
A la rotonda de davant de Correus, els Maulets han cremat unes immenses tisores (símbol de les retallades) i un caixer automàtic fets amb cartró. Després, a la seu del moviment -a tocar del Pont de Pedra- han desplegat una immensa estelada amb les seves sigles a la façana de l’edifici. 
 
Ara més que mai cal reivindicar
 
Entre els qui s’han manifestat aquest vespre a Girona hi havia en Lluís Joanmiquel, un veí de Girona. “Vinc a la manifestació de tota la vida, però aquest 2011 és especialment important perquè ara més que mai és hora de reivindicar els nostres drets”, assegurava.
 
Al seu costat, hi havia una professora que dóna classes a Figueres, l’Ariadna Pèlach. “Cada Onze de Setembre venim, perquè m’agrada defensar la meva terra i, a més, crec en la independència; per això estem aquí”, assegurava, al costat dels seus fills. 
 
L’Ariadna, sobretot, també ha volgut manifestar-se per reivindicar la immersió lingüística en català. “Sóc professora d’institut a Figueres, i em trobo que allà els meus alumnes només parlen català a classe; per això, quan dues llengües no estan en igualtat de condicions, voler-les tractar igual és injust”, ha conclòs.