Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

La manera més culta de pagar els impostos

La companyia Abertis, mantinguda per molts catalans des dels peatges de la xarxa d’autopistes que tenen a Catalunya, ha decidit d’uns anys ençà evitar pagar una part dels seus impostos […]

Redacció 17/07/2007

La companyia Abertis, mantinguda per molts catalans des dels peatges de la xarxa d’autopistes que tenen a Catalunya, ha decidit d’uns anys ençà evitar pagar una part dels seus impostos trinco trinco i fer-ho a base de quadres.

Així l’any 2005 ja va regalar a l’Estat espanyol el quadre “Matèria-Metall” d’Antoni Tàpies, que s’exhibeix al MNAC, i enguany han fet el mateix cedint en concepte de dació, és a dir, com a bescanvi pel pagament d’impostos, el quadre “Dona amb gorro i coll de pell” de Pablo Picasso.

El Picasso en qüestió també s’exhibirà al MNAC i està valorat en 5 milions d’euros. Una tàctica que ens sembla una mica ambigua: per una banda, la companyia guanya en imatge pública i glamour, ja que aquestes sessions enriqueixen el patrimoni artístic i les poden gaudir molts ciutadans. Per altra banda, no deixa de semblar que, amb aquests obsequis, s’evadeix un deure vers els impostos, que més tard repercutirien a tota la ciutadania, i no només als amants de l’art.

En qualsevol cas, apreciem que, ja que la fortuna d’Abertis és gràcies a les butxaques dels catalans, els quadres que cedeixen es quedin al Museu Nacional d’Art de Catalunya.