Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

La manca de drets lingüístics a les Illes evita demolir una mansió il·legal

Redacció| El magistrat que portava el cas de Francisca Sánchez Ordóñez (coneguda com la llogatera de les celebrities a les Illes i Andalusia, que ha allotjat personalitats com Jose Maria Aznar o Esperanza Aguirre) va redactar l'ordre d'enderroc -l'octubre de 2016- de gran part de la seva mansió a Palma de Mallorca en català. Un dret que la seva defensa ha utilitzat per evitar la condemna per realitzar obres il·legals, ja que ha al·legat “indefensió” per desconeixement de l'idioma. A dia d'avui, tot i que el jutjat va demanar el mateix octubre una traducció a Gerència Territorial del Ministeri de Justícia a Balears, la mansió segueix oferint-se via Internet per  60.000 euros a la setmana i no se sap res d'aquesta traducció. 

 

 

Redacció
Redacció 22/01/2018

L'Ajuntament de Sant Josep (la zona on es troba la mansió) va començar a investigar-la l'any 2010, concloent que -a més que s'estaven realitzant obres sense llicència- pràcticament tot l'edifici era il·legal. Després d'un llarg procés judicial, el consistori ha guanyat la batalla i podria tirar avall la mansió però la sentència ni tan sols es dóna per notificada per estar redactada en català.

“No és xinès ni és japonès, és català, que és la llengua vehicular d'aquesta Comunitat Autònoma, a més els seus advocats són catalanoparlants”, va dir el regidor d'urbanisme de Sant Josep, Ángel Luis Guerrero. Amb tot, el Tribunal Superior de Justícia de Balears fa anys que denuncia la manca de traductors per tal que totes les parts dels processos judicials puguin exercir els seus drets lingüístics.