Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

La majoria dels europeus vol que es preservi la diversitat lingüística de la UE

La majoria dels europeus creuen que la diversitat lingüística de la Unió Europea, on conviuen una seixantena de llengües maternes diferents, és ‘un bé que cal preservar’. Així ho revela una enquesta sobre multilingüisme que la Comissió Europea ha donat a conèixer aquest dimarts i en què els defensors de les ‘llengües regionals i minoritàries’ reclamen ‘protecció’ a la UE, ‘especialment en el marc dels serveis educatius i públics’. La majoria dels enquestats demanen que se situï el multilingüisme ‘en un context que vagi més enllà dels aspectes econòmics i funcionals i que es reconegui les entitats i cultures que representen les llengües’.

Redacció
Redacció 16/04/2008

El 96% dels europeus volen que la diversitat lingüística de la Unió Europea rebi una ‘especial atenció dels polítics europeus’ i asseguren que les competències lingüístiques són ‘importants tant per a la seva vida quotidiana com per a la seva activitat professional’. El sondeig es basa en 2.419 entrevistes a ciutadans de 58 estats diferents realitzades entre el 14 de setembre i el 15 de novembre de 2007. La majoria dels enquestats –tot i que Brussel·les no concreta en quin tant per cent– consideren que és ‘més fàcil’ fer negocis a l’estranger quan es coneix la llengua local i, per tant, entenen que a les empreses ‘els interessa invertir en el desenvolupament de les competències lingüístiques del seu personal’.

Les despeses de traducció que suposa que les institucions europees treballin amb 23 llengües oficials –entre les quals no hi ha el català– ‘està justificat i fins si tot s’hauria d’augmentar’, afirmen la majoria dels enquestats. També creuen que els immigrants haurien de ‘conservar la seva llengua original i tractar la seva identitat cultural i lingüística com a base necessària per integrar-se en una comunitat lingüística i cultural diferent de la seva’. ‘És el primer cop que els ciutadans són convidats a debatre la política lingüística i a intervenir activament en el seu resultat final’, ha explicat aquest dimarts el comissari europeu de Multilingüisme, Leonard Orban.