Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

La llei europea sobre la cultura del foc podria obligar a canviar la Patum

La directiva europea entra en vigor el 4 de gener del 2010 i el govern espanyol encara no l’ha adaptada.Tot i això, segons el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, la tradicional festa berguedana s’haurà de reformular, però assegura que els canvis seran mínims. El director d’aquesta entitat depenent de la Generalitat, afirma, però, que ‘és difícil que es perdi’ la festa, especialment després que fos elevada a la categoria de Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 2005.

Redacció
Redacció 02/03/2009

El Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC) admet que ‘probablement hi haurà petits canvis’ en la Patum de Berga.

Fontdevila admet que potser s’hauran de canviar els trons de pólvora que porten els nens per aire comprimit o no es podran fer correfocs amb bombetes, en referència a la Patum infantil.

Amb la normativa a la mà s’hauria de prohibir l’accés dels menors de dotze anys als explosius, però Fontdevila confia que a l’estat espanyol se’n pugui fer una interpretació diferent, tenint en compte que els nens no encenen les metxes. Un altre aspecte de la directiva que podria portar problemes és la distància de seguretat mínima de 15 metres entre la pirotècnia dels correfocs i el públic. En aquest cas, la Generalitat afirma que la mesura no es pot aplicar a la Patum, perquè es fa en carrers estrets del nucli antic. Fontdevila reconeix que si es traslladessin a un espai més obert ‘la festa es perdria’.

El PSC es va comprometre

El coordinador dels diputats i els senadors del PSC; Francesc Vallès, es va mostrar molt satisfet de la intervenció del ministre d’Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, ara fa unes setmanes en el Ple del Congrés dels Diputats on va assegurar que la directiva europea sobre pirotècnia que s’ha d’aplicar a l’Estat a partir de l’any que ve ‘en cap cas’ perjudicarà festes com la Patum de Berga, els correfocs o els diables. ‘No renunciarem a aquestes festes’, ha afegit Vallès, ‘que són de tots’, i per aquest motiu ‘utilitzarem tots els àmbits per garantir la seva continuïtat, serem els nexes, els interlocutors, per tal que aquest patrimoni es mantingui com fins ara’ .

Europa apreta fort

El director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manel Camós, creu que el govern espanyol ‘no cometrà l’error de limitar o pertorbar’ els correfocs i la Patum de Berga i suavitzarà la nova directiva comunitària d’articles pirotècnics. Camós ha lamentat que s’acusi l’executiu comunitari de posar en risc les colles de diables, ja que la normativa 2007/23/CE preveu que cada estat membre de la UE pugui ampliar o reduir ‘aquestes normes que s’han donat com a orientacions generals’.