Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

La llei de proclamació de la independència forçarà els partits a posicionar-se al Parlament

El projecte de Llei de declaració de la independència presentat per Solidaritat Catalana i acceptat per la Mesa del Parlament amb els vots de CiU portaran el debat de la independència al ple del Parlament i forçarà que tot l’arc parlamentari però especialment la federació nacionalista a posicionar-se a favor o en contra de trencar amb l’Estat espanyol. A hores d’ara, CiU ha estat ambigua amb el portaveu del Govern, Francesc Homs, afirmant rotundament que ‘res no aturarà la transició nacional de Catalunya’, mentre el Jordi Turull s’encarregava d’abocar aigua al vi avançant que la federació nacionalista no aposta per la independència aquesta legislatura.

Redacció
Redacció 09/02/2011

ERC finalment va pronunciar-se dilluns per boca de l’encara president Joan Puigcercós donant per fet el seu vot favorable a la iniciativa. Tot i això, fora de micro, els republicans ho consideren una cortina de fum de SI per amagar les seves discrepàncies internes prèvies al congrés fundacional de la formació. ICV no s’ha posicionat.

CiU obre la porta al debat però matisa que no vol la independència aquesta legislatura
Un cop CiU ha permès amb la seva posició majoritària a la Mesa del Parlament que s’hagi admès a tràmit la proposició de llei sobre la independència, presentada per Solidaritat, argumentant motius de forma i no de contingut. Qui sí ha parlat de continguts ha estat el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, qui ha deixat clar que la federació no donarà suport a la proposició de llei. Ha manifestat que s’estudiaran la proposició, però ha considerat que no va en la línia de CiU en el plantejament que es fa d’aquesta qüestió. De fet, ha aclarit que CiU va apostar pel dret a decidir pel que fa al pacte fiscal i a les infraestructures, i que la independència no tocava aquesta legislatura.

ERC s’adreça a CiU
Tot i que els republicans consideren la iniciativa com una maniobra ‘pirotècnica’ de Solidaritat de cara a la galeria per amagar els seus problemes interns, la portaveu d’ERC al Parlament, Anna Simó, s’ha adreçat a Francesc Homs per qüestionar-li ‘de quina transició parla si encara no n’ha posat en marxa cap’, es preguntava Simó.

El PSC titlla d”il·legalitat absoluta’ la proposició de Llei
El president del grup del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, ha anunciat aquest dimarts que els socialistes catalans rebutjaran la proposició de llei sobre la independència. Nadal ha assegurat que el seu grup al Parlament mantindrà la mateixa posició que els seus dos representants a la mesa i és el rebuig a la proposta. De fet, el vicepresident segon de la cambra catalana, Higini Clotas, ha titllat d”il·legalitat absoluta’ la proposició de llei.

Ciutadans considera que els representats de CiU a la Mesa són ‘colpistes’
El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha afirmat aquest dimarts que portaran la decisió de la Mesa del Parlament de tramitar la proposició de llei per declarar la independència de Catalunya als tribunals perquè la cambra no pot ‘fer un debat d’aquest tipus perquè va en contra de l’estat de dret i és una il·legalitat’. Rivera ha acusat als membres de la Mesa que han votat a favor de tramitar-la de ‘colpistes’ i ha acusat a CiU de voler ‘confrontar’ els catalans ‘amb debats d’aquests tipus’. També ha recordat que ‘Catalunya no és Kosovo’ i ha demanat al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que ‘actuï políticament contra aquells que volen anar per aquesta línia’.

El PP acusa CiU de seguir l’agenda política de Laporta
Per la seva part, la presidenta del Partit Popular a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, creu que el vot favorable de CiU a l’admissió a tràmit de la proposta de Llei demostra que aquesta formació vol ‘portar Catalunya a la independència’ i sosté que la federació nacionalista segueix l’agenda política del líder de SI, Joan Laporta. Per a Sánchez-Camacho aquest projecte de Llei pot iniciar ‘camins perillosos’ que desemboquin en ‘conseqüències molt preocupants’.