Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

La literatura catalana, convidada d’honor al Mercat de la Poesia de París el 2010

La literatura catalana serà la convidada d’honor al Mercat de la Poesia de París el 2010, segons va anunciar aquest dijous el director de l’Institut Ramon Llull, Xavier Bargalló, en un acte de l’Any Rodoreda a París. El Mercat de la Poesia de la capital francesa reuneix cada any, a finals de juny i durant una setmana, uns 50.000 visitants a la cèntrica plaça del Sant Sulpici, amb una literatura monogràfica en cada edició. En la del 2008 ha estat la Índia i, en la del 2009, serà Polònia. La dedicada a la literatura catalana, el 2010, serà la 28a edició. Bargalló va manifestar que l’objectiu del seu institut és afavorir un major nombre de traduccions catalanes al francès.

Redacció
Redacció 21/11/2008

‘En aquests moments, tenim una relació més fluïda amb les editorials a l’hora de parlar de traduccions’, es va felicitar Bargalló sobre la creació aquest any d’una delegació a París de l’Institut Ramon Llull, la primera a l’estranger de l’entitat. ‘El seu altre objectiu era la coordinació de les universitats franceses amb el professorat de català”, va afegir el director de l’institut sobre la feina del delegat a París, Raül Martínez, ex lector de català.

Bargalló va explicar que, després d’haver obert també una delegació del Llull a Berlin, el gener se n’han d’obrir dues més a Londres i Nova York. En el primer cas, estarà allotjada a la delegació del govern de la Generalitat que ja existeix a la capital britànica i, en el cas d’Estats Units, es farà abans fins i tot de disposar de delegació pròpia. Durant el 2010, també es preveu posar-ne en marxa a les ciutats de Mèxic i Buenos Aires.

El cap de l’àrea d’Humanitats i Ciència del Llull, Carles Torner, va precisar que, recentment, s’han traduït al francès llibres de poesia d’Antoni Clapés, Narcís Comadira i Àlex Susanna. L’última antologia catalana en aquest idioma es remunta al 2005, publicada per l’editorial nord-americana Écrits de Forges, al Quebec.