Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Tena i Bertran dimiteixen dels consells de CDC i ERC

La denegació de la IP pel referèndum d’independència, admesa a tràmit pel Parlament ara fa unes setmanes, és pel jurista Alfons López Tena la veritable mostra d’unitat dels partits catalans. ‘Quina ha estat la resposta dels partits al milió i mig de manifestants? Limitar la democràcia’, ha reflexionat un indignat López Tena en declaracions a directe!cat. També Uriel Bertran ha tramès la seva indignació a aquest digital, en considerar que s’ha demostrat la ‘covardia’ dels polítics catalans. Per Bertran, que ‘després d’una manifestació d’un milió de persones la primera decisió que prenen per unanimitat sigui tombar la IP  demostra que el sistema polític català està podrit’. A més del vet contra la IP de PSC, PP, CiU i ICV, la denegació per unanimitat del pla B de la Coordinadora, que tomba la segona ILP d’independència, ha forçat els promotors de les iniciatives, Alfons López Tena i Uriel Bertran, a abandonar els Consells Nacionals dels seus partits.

Redacció
Redacció 13/07/2010

Tena: ‘Aquesta és la primera demostració d’unitat’

López Tena ha volgut deixar ben clar que el tràmit per ‘reconsiderar’ una admissió a tràmit ‘no existeix a la llei’, ja que un cop admesa a tràmit la IP el següent pas només passa per la junta electoral. D’aquesta manera, la nova votació que ha fet la mesa del Parlament atenent el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries és, segons el jurista, ‘il·legal’.  Malgrat tot, els promotors de la IP no pensen presentar un recurs al Contenciós Administratiu perquè ‘no es resoldria fins el 2017’.

Pel jurista, la insòlita votació del Parlament vetant el referèndum significa que, a la pràctica, els partits han acatat la sentència del TC, que nega la Generalitat cap competència per fer referèndums, abans del Ple del Parlament d’aquest divendres. ‘Aquesta és la primera demostració d’unitat’, ha explicat López Tena. ‘En Benach s’ha quedat sol i la resta ha fet la feina bruta al Govern espanyol’.

Per Tena la ‘liquidació’ de la IP pel referèndum és la ‘primera resposta dels partits a la manifestació de dissabte’. ‘Aquesta és la resposta unitària, limitar la democràcia’, ha volgut deixar clar el jurista. Així, Tena interpreta que, per la classe política catalana, ‘la democràcia és que només els votem a ells cada quatre anys i ens manifestem de tant en tant’. ‘El poble vol manifestar-se i vol prendre les seves pròpies decisions’, ha afegit Tena, ‘Si el poble volgués delegar i permetre que les decisions les preguin els que votem cada quatre anys en llistes bloquejades, aquest dissabte no hauria sortit més d’un milió de persones al carrer’, assegura.

Dimissió del Consell de CDC

Davant d’aquest boicot al referèndum, López Tena confessa que s’ha vist obligat a presentar la dimissió del Consell Nacional de CDC. ‘Han votat a favor de la renovació de l’acord de la mesa, quan la llei no els ho atorga, i han votat a favor de la no admissió de la nova IP’, explica Tena.

‘No ocuparé càrrecs de responsabilitat en un partit que està contra els drets democràtics i per qui la resposta a la mobilització popular és bloquejar la Iniciativa Popular’. ‘Continuaré essent militant de base’, ha assegurat Tena.

Uriel Bertran també deixa el consell nacional d’ERC

Per la seva banda, Uriel Bertran també ha explicat a directe!cat que no ha estat el vet de la IP de tots els partits menys ERC, sinó el vot d’Esquerra contra la ILP per la consulta popular -la segona votació- el que l’ha forçat a presentar la seva dimissió del Consell Nacional d’Esquerra.

Per Bertran la denegació de la IP ja admesa a tràmit ‘demostra la covardia dels partits polítics’. A més considera que ‘després d’una manifestació d’un milió de persones, que la primera decisió que prenen per unanimitat sigui tombar la ILP per una consulta sobre la independència demostra la covardia dels nostres líders, i que el sistema polític de Catalunya està podrit’.

El republicà badaloní també ha volgut deixar clar que, ‘si cal, després de les eleccions tornarem a presentar un projecte per rellançar Esquerra, com vam fer el 2008’. Fonts d’ERC han atribuït el gest de Bertran a ‘una enrabiada sense sentit pel fet que aspirava a repetir com a diputat al Parlament i anirà en un lloc a la llista on tindrà difícil sortida’.