Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

La Legió espanyola posa a règim els seus soldats

Redacció| “La Brigada de la Legió es troba immersa en una situació que demana una sèrie de mesures per pal·liar l'excés de pes entre el seu personal”. Amb aquestes paraules explica un document intern -al qual ha tingut accés el diari 'El País'- el repte actual al qual s'enfronten els legionaris espanyols: perdre pes. L'obesitat entre els seus membres preocupa la Legió que veu com, poc a poc, s'allunyen de consignes bàsiques per a ells com “mai dirà que està cansat fins a caure rebentat”  o el seu cos serà “el més veloç i resistent”.

Redacció
Redacció 04/01/2018
“La mitjana d'edat alta del personal, unida a un desgast físic important […], a una manca de mitjans i instal·lacions que permetin realitzar una preparació física diversa i motivant, i una sensació general de conformisme davant d'aquest problema del sobrepès, de cert arrelament social a la nostra societat, han estat factors que han ajudat notablement a la propagació d'aquest problema”, adverteix el document. 

Com a reacció, als legionaris se'ls vol aplicar un Pla IMC (Índex de Massa Corporal). El primer, seria conscienciar-los que l'obesitat és un problema per a la imatge de la Legió espanyola, a banda de causar danys en la salut: “una adequada presència i preparació física, així com un estat de salut adequat, són exigències del militar que han de ser desenvolupades en el grau màxim per la Legió. El legionari ha de comprendre que el mer apte en el TGCF [Test General de Condició Física] no comporta el compliment de tots els requeriments per a ell. Sense una major exigència, estaríem condemnats a la pèrdua del prestigi com a unitat de combat “, diu l'informe.

 
Així, els més de 3.000 legionaris amb base a Viator (Almeria) i Ronda (Màlaga) hauran de passar l'examen de massa corporal (amb un índex inferior a 27, segons criteris de la OMS) si no volen quedar inclosos en un pla de control mèdic que inclou pautes d'alimentació i un programa específic d'exercici físic. 

El pla excusa la forma física dels legionaris afirmant que “assumir que l'aparició del problema de l'excés de pes està relacionat amb una manca de professionalitat no sempre és correcte”, ja que en alguns casos “pot haver darrere un problema de caràcter cultural, patològic o fins i tot psicològic que ha de ser abordat adequadament “. També admet que no compten amb instructors o entrenadors físics amb experiència i els soldats estan desmotivats. 

Als que no compleixin els objectius marcats, rebran càstigs i no podran participar en activitats militars com jures de bandera o desfilades de Setmana Santa. Amb els menys aplicats, també es duran a terme mesures que puguin afectar els seus sous, com la prohibició de participar en operacions a l'exterior, rebre premis i recompenses, etc. Si en un any, algun legionari no ha perdut res de pes, pot suposar la seva expulsió de l'exèrcit. 

 

La dieta dels legionaris espanyols
 

– Esmorzar: dues vegades, en despertar-se, iogurt i fruita (plàtan); i a mig matí, infusió/cafè, torrada i fruita (taronja).
 
– Dinar: amanida, un plat (si són dos, no plens), postre (fruita, iogurt) i aigua.
 
– Berenar: infusió / llet / actimel, fruita / barreta
 
– Sopar (no just abans d'anar a dormir): verdura bullida / amanida; alguna cosa a la planxa.

L'alcohol està permès esporàdicament i han de beure entre 1,25 i 2 litres d'aigua al dia, menjar a poc a poc i no veure la televisió mentre mengen.