Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

La jutgessa tanca la instrucció del cas Alba i manté la mare i el company en presó provisional

En plena commoció pel nou cas de maltractaments infantils a Catalunya, s’ha tancat la instrucció del cas Alba. De moment es manté la presó provisional per a la mare biològica de la nena i el seu company, processats per un suposat delicte de temptativa d’homicidi i de maltractaments habituals. La menor, de 5 anys, va ingressar amb un traumatisme craneoencefàlic a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona el març del 2006, no s’ha recuperat de les agressions.

Redacció
Redacció 15/06/2007

La jutgessa ha fixat una fiança d’1.500.000 euros per respondre tenint en compte que encara és aviat per determinar les seqüeles que li podrien quedar a la nena. Tot i així la nena necessita d’una tercera persona que la cuidi ja que les lesions li han provocat deformitat severa i s’ha de desplaçar en cadira de rodes i no pot parlar.

Segons consta a l’acte de processament la nit del 4 de març la nena Alba estava amb la seva mare Ana Maria C., el company d’aquesta Francisco Javier P. I una altra filla, Maite, a casa seva sopant i en vomitar el sopar, Francisco Javier li va fer empassar el vomitat. Més tard el company de la mare va fer marxar Ana Maria i Maite a la fira i es va quedar sol amb la nena, moment en què, segons considera la jutgessa, es va produir l’agressió que li va causar les lesions a l’Alba. Quan segons l’acte de processament la mare va deixar sola la nena amb el seu company tot i conèixer el risc que això comportava.

Més tard, quan tots dos varen portar la nena a l’ambulatori perquè havia quedat inconscient, van assegurar que la menor havia caigut del llit tot i que l’exploració posterior va determinar que la importància de les lesions feia impossible que se les hagués produït caient d’una alçada de 47 centímetres, segons consta a l’acte de processament.

A part, en el mateix centre ja es va constatar que la menor ja havia estat ingressada amb anterioritat amb lesions similars. Quan des del centre varen exposar la possibilitat que la menor hagués patit maltractaments la mare de la nena va apuntar la possibilitat que les hi hagués provocat el pare biològic de la nena, al qual va acusar d’abusos sexuals a la menor.

Amb tot la filla del company de la mare de l’Alba va manifestar que el seu pare en efecte havia maltractat la nena i va relatar els fets assegurant que la lligava a la cadira amb les mans al darrera, que el dia dels fets li havia fet empassar el vomitat, que l’Alba tenia por de Francisco Javier. L’informe forense va determinar al seu torn que les lesions que presentava l’Alba estaven provocades per una agressió extremadament violenta.

Respecte a la mare de la menor, tant l’informe forense com el testimoni de Maite posa en evidència que coneixia els maltractaments a què el seu company la sotmetia. Per altra banda segons la pediatra que va explorar la nena va ser la mare qui va assegurar que la menor havia caigut del llit i qui va dir que queia amb facilitat.