Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

La Junta Electoral de l’ANC descarta les candidatures de Quim Torra i Jordi Calvís

ACN Barcelona .- L'exvicepresident d'Òmnium i editor, Quim Torra, i el dissenyador Jordi Calvís, no es poden presentar a les eleccions al secretariat nacional de l'ANC, el 14 de maig. La Junta Electoral de l'entitat els ha exclòs de les llistes definitives perquè Torra és president del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis i s'al·lega incompatibilitat en ser “alt càrrec” del Govern. Calvís en queda fora perquè no ha renunciat formalment al lloc que ocupava a la llista de la CUP-CC per Lleida el 27-S. “Desconeixia cap mena d'incompatibilitat com aquesta, que m'ha sorprès”, ha admès Torra en una piulada al seu compte de Twitter. “Zero drames, a seguir batallant des de baix”, ha escrit Calvís també a les xarxes.

Redacció
Redacció 09/05/2016

De fet, els noms de Torra i Calvís no consten al llistat definitiu a la web de l'Assemblea. El termini per presentar candidatura es va exhaurir dimarts i tots dos van formalitzar el tràmit però finalment la Junta Electoral de l'entitat ha decidit excloure'ls, tal com avançava VilaWeb. En el cas de Torra, perquè ostenta el càrrec de director del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis, designat pel Govern. En el cas de Calvís, en canvi, se'l deixa fora perquè formalment no ha renunciat a ser membre de la llista lleidatana de la CUP-CC al Parlament el 27-S. N'ocupava el novè lloc.
 
A l'assemblea general ordinària de l'ANC a Manresa va prosperar una esmena al reglament de règim intern sobre les incompatibilitats. No es permetria ser elegible en cas d'ostentar càrrecs orgànics nacionals de cap partit ni ocupar llocs de responsabilitat en àmbits polítics. “S'entendrà com a lloc de responsabilitat en àmbits polítics el fet de formar part d'una candidatura a unes eleccions, ésser càrrec electre o ocupar un càrrec de designació política”. Abans de l'esmena, el règim intern de l'ANC especificava en aquesta frase que la incompetència per presentar-se al SN es produiria en cas “d'ocupar un alt càrrec de designació política”.
 
En un seguit de piulades, Torra ha agraït el suport a tothom i ha assegurat que “desconeixia cap mena d'incompatibilitat com aquesta”. “Que m'ha sorprès”, ha afegit. “Per la independència, sempre endavant Assemblea”.
 
Calvís ha escrit vuit missatges a les xarxes per explicar el cas, “que no té massa història ni importància”. “Sembla que el no haver presentat la meva renúncia formal de la llista un cop passades les eleccions, fa que me n'hagi quedat fora”, ha escrit. Per Calvís, presentar candidatura al secretariat nacional era “fer un pas endavant i donar la cara, un pas simbòlic després de pencar des del darrere. Zero drames, a seguir batallant des de baix”, ha arengat. Tant Calvís com Torra han desitjat sort als candidats que finalment es presentaran a les eleccions del 14 de maig: 25 persones accediran als càrrecs de secretari nacional i 52 als de secretari territorial.
 
Torra i Calvís van signar aquesta setmana una carta pública a alguns mitjans en què instaven la societat civil a recuperar-se com a punta de llança de l'independentisme cívic. Signaven el text al costat d'una vintena persones que han presentat candidatura al SN com Antonio Baños, exdiputat de la CUP, l'historiador Agustí Alcoberro, o Liz Castro, coordinadora d'Internacional de l'ANC i la candidata més votada per les bases en les eleccions d'ara fa un any al Secretariat Nacional.
 
L'actual president Jordi Sànchez va ser escollit membre del secretariat nacional llavors també, el 9 de maig, i va ser cessat del seu càrrec com a adjunt general al Síndic de Greuges el 22 de juny. La Junta Electoral no el va considerar “alt càrrec”, recorden fonts de l'ANC.