Diumenge, 8 de Desembre de 2019 - Edició 500
La República

La Junta Electoral Central dóna un cop de mà a l’unionisme

La Junta Electoral Central va decidir ahir que els mitjans públics han de compensar els unionistes per la retransmissió de la Via Lliure  amb la cobertura d’actes electorals unionistes.  Una vegada més la politització i la falta d’imparcialitat dels òrgans de justícia és fa evident i ha indignat els professionals dels mitjans.

Redacció
Redacció 18/09/2015

La revolta dels somriures contra l’amargor unionista
 
L’interès informatiu de la Via Lliure és del tot inqüestionable, i així ho demostra la llarga llista de mitjans internacionals que la van seguir des de tot el món. Que la Via Lliure va ser un acte electoral convocat pels partits independentistes és una manipulació de l’unionisme. La Via d’enguany, com els anteriors, va ser convocada per l’Ara és l’hora i les entitats que en formen part. El que sí que és cert, és que la Junta Electoral Central, com tants d’altres òrgans que haurien de ser imparcials es compon de membres escollits majoritàriament pel PP i el PSOE. I a partir d’aquí, s’entén tot.
 
Un assalt a la independència dels mitjans públics
 

La CCMA ja ha manifestat el seu desacord davant d'una mesura insòlita i sense precedents en què considera que els partits polítics “dicten a la carta la programació dels mitjans de comunicació, sense cap respecte pels espectadors ni pel criteri informatiu dels professionals” I per aquest motiu ha anunciat que recorrerà al Tribunal Suprem per defensar la seva independència informativa
 
Una festa de la societat civil de transcendència mundial a canvi de mítings unionistes
 

Tot I així, als partits unionistes els ha faltat temps per fregar-se les mans. Contra la independència tot s’hi val. Segons l'acord de la JEC, la tarda del proper diumenge TV3, el canal 3/24, Catalunya Ràdio i Catalunya Informació estan obligades a fer un programa informatiu en directe i amb la mateixa durada de la cobertura de la Via Lliure de la Meridiana amb els continguts, segons la CCMA, que decideixen “els partits polítics que no van participar-hi, i després que aquests hagin rebutjat la proposta de compensació d'un espai informatiu d'entrevistes que es va formular”.
 
Però la Via qui la va convocar?
 

I el critèri és del tot incomprensible, perquè la Via Lliure no la va convocar cap partit, ho va fer Ara és l’Hora. Hi van assistir, com és evident membres d’ERC, CDC i la CUP, però la Via també era plena de membres d’Unió, el PSC, ICV i d’altres formacions, i és que la Via Lliure no la van formar els dirigents de cap partit, sinó gairebé dos milions de persones, majoritàriament anònimes, d’afiliacions polítiques diverses, sense afiliacions, d’orígens totalment diferents, abstencionistes,… I precisament en aquesta transverssalitat es va basar el seu èxit.
 
Sense ètica i sense manies per manipular: la independència és possible i ara tot s’hi val
 

El Partit dels Socialistes de Catalunya, que sol·licita la transmissió de la 'Festa de la Rosa'; el Partit Popular, que demana transmetre l'acte central de campanya a Badalona; Ciutadans, que requereix la transmissió del seu acte central des del Fòrum de Barcelona, i Unió Democràtica de Catalunya, que ha demanat fer-ho de la 'Festa de la família' que organitzen. A més, la Junta Electoral demana a Catalunya Sí Que Es Pot que en les pròximes hores proposi l'acte que haurà de retransmetre TV3 i Catalunya Ràdio, el 3/24 i Catalunya Informació aquest diumenge a la tarda.
 
 
La indignació dels professionals

 
Els periodistes n’estan farts de les múltiples cotilles que els condicionen el seu criteri periodístic i l’interès informatiu durant les campanyes electorals. I el fets d’ahir, han fet indignar el Col·legi de Periodistes de Catalunya que ha carregat durament contra la JEC en un comunicat emès ahir: “Els periodistes observem amb estupor que la JEC es prengui la llibertat de fer les escaletes dels mitjans públics i decideixi quins formats s'han de fer servir en els espais informatius”, valora el Col·legi.
 
En el text que els periodistes catalans van fer públic ahir asseguren que “la decisió és un atac en tota regla a un dels pilars fonamentals de tota democràcia, com és la llibertat de premsa i la no ingerència política” i que “s'imposa un cop més un estat d'excepció informativa intolerable” ja que aquesta vegada la JEC encara ha anat més lluny imposant fins i tot el format informatiu. A més, els professionals expressen que tot plegat representa un “menyspreu i inadmissible i intolerable” a la seva feina

 

Relacionats