Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

La IP pel referèndum oficial d’independència arriba al Parlament amb el suport de 7.000 persones

Amb el suport de gairebé 7.000 persones, Uriel Bertran i Alfons López Tena han presentat al registre del Parlament la seva Iniciativa Popular (IP) per tal que la Generalitat convoqui un referèndum oficial sobre la independència de Catalunya fent ús de la nova Llei de Consultes. En només deu dies 574 persones s’han integrat a la comissió promotora i 6.250 s’hi han adherit com a signants, una xifra que s’ha titllat d”èxit aclaparador’ i que ‘legitima’ els impulsors per tirar endavant el procés. Bertran i López Tena han demanat ‘celeritat’ a la Mesa del Parlament i l’han instat, un cop més, a centrar-se ‘exclusivament’ en l’anàlisi tècnica de la IP que asseguren és ‘impecable’. En aquest sentit, Bertran ha apuntat que seria ‘al·lucinant i surrealista’ que els mateixos partits que a nivell local han aprovat mocions a favor de les consultes tinguin ara una postura diferent al Parlament.

Redacció
Redacció 25/05/2010

Ara la Mesa del Parlament haurà de decidir si la IP presentada avui compleix els requisits legals per ser acceptada a tràmit. Si la decisió fos positiva començaria el procés per a la recollida de signatures (un 3% de la població, entre 150.000 i 220.000 persones) per tal que el Ple del Parlament hagués de votar si es tira endavant la convocatòria d’un referèndum oficial. Els promotors han tornat a insistir en el deure de la Mesa d’avaluar només les qüestions tècniques deixant les consideracions polítiques al marge. Així han demanat que ‘no sigui una nosa’ i que ‘no coarti el dret a l’autodeterminació’ dels ciutadans. López Tena ja avisava la setmana passada que, al seu entendre, si la Mesa tomba la IP estarà ‘prevaricant’.

Quant a la posterior recollida de signatures, recorden que en els 462 municipis on s’ha celebrat una consulta sobre la independència ja hi han participat 485.000 persones, una xifra que dobla en escreix les 220.000 signatures que, com a màxim, caldria aportar perquè la IP tirés endavant.

Aval jurídic

L’informe jurídic (pdf) presentat dies enrere sosté que la convocatòria d’un referèndum sobre la independència de Catalunya compleix els cinc requisits plantejats a la Llei de Consultes Populars per via de Referèndum: que sigui una qüestió política de transcendència especial per a la ciutadania, que no sigui matèria tributària o pressupostària, que no vagi en contra de les facultats que la Constitució i l’Estatut reconeixen a les institucions de la Generalitat i que estigui en l’àmbit de les competències de la Generalitat. Segons López Tena, aquest darrer punt que és el ‘punt clau’, queda superat pel fet que d’una banda Catalunya té dret a l’autodeterminació i que la Generalitat té competències per promoure reformes constitucionals.

Una proposta que la Mesa del Parlament no pot rebutjar

López Tena explica que, a diferència de les Iniciatives Legislatives Populars (ILP) sobre la independència de Catalunya presentades i rebutjades per la Mesa del Parlament, en aquest cas la IP no podria ser ‘tècnicament’ rebutjada. La Mesa del Parlament avalua si tècnicament pot admetre a tràmit les propostes, cosa que no podia fer en el cas de la ILP perquè era necessari que la matèria sobre la qual tractava fos una competència legislativa de la Generalitat. En canvi, en el cas de la IP amb la Llei de Consultes només cal que la Generalitat tingui capacitat de proposar i no també legislar sobre l’assumpte en qüestió. Així, segons l’informe, la Mesa no tindria arguments tècnics per tombar la Iniciativa Popular ja que la Generalitat de Catalunya té competències per proposar una reforma constitucional i el debat es traslladaria a l’àmbit polític quan -després de la recollida de signatures- el tràmit arribés al Parlament i obligués els partits a posicionar-se a favor o en contra no de la independència sinó de convocar o no un referèndum.

Full de ruta

 1. Des d’avui mateix s’enviarà el dictamen i la pregunta a totes les entitats de la societat civil, a personalitats i a totes les Comissions Organitzadores Locals que han organitzat o que estan organitzant la Consulta sobre la Independència.
2. Es fa una crida a tota la societat catalana perquè es constitueixi en els propers dies una Comissió Promotora àmplia i plural que presenti la Iniciativa Popular al Parlament de Catalunya en aquesta legislatura.
3. Una vegada presentada, la mesa del Parlament haurà de decidir si l’admet a tràmit (només ha de valorar si s’ajusta a la Llei de Consultes Populars, l’admissió a tràmit no és una decisió política sinó tècnica).
4. Des del moment que s’admeti a tràmit, la mesa del Parlament haurà d’entregar a la Comissió Promotora els plecs amb els fulls de signatures. Encara que el Parlament es dissolgui per la convocatòria de les eleccions la recollida de signatures continuarà.
5. S’han de recollir unes 220.000 signatures (3% de la població) en el termini de sis mesos (ampliables a vuit). S’aprofitarà la Consulta de Barcelona per fer una gran recollida de signatures.
6. Una vegada es presenten les signatures al Parlament i s’autentifiquen, el Parlament de Catalunya ha de convocar un Ple per tal de votar (es necessita majoria absoluta) la convocatòria del referèndum. Aquest Ple se celebraria en la propera legislatura.
7. Finalment, l’Estat ha de decidir si l’autoritza o no el referèndum. En el cas que no ho faci la Coordinadora creu que s’obrirà un conflicte polític internacional.