Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

La inversió de l’Estat incompleix l’Estatut

L’esperat estudi de la institució sobre si l’Estat compleix amb el que fixa l’Estatut arriba a la següent conclusió: no. Encara va més enllà i explica que fins i tot que les partides pressupostades per a 2007 són inferiors, en percentatge, a les de l’any anterior. L’Estatut català va establir que la inversió en infraestructures de l’Estat espanyol a Catalunya havia de ser equivalent al pes del producte interior brut (PIB) català en el conjunt de l’economia espanyola, que ara per ara és del 18,8%.

Redacció
Redacció 21/06/2007

La Cambra de comerç de Barcelona vol aprofitar l’inici de les negociacions dels Pressupostos de l’Estat per a 2008 per a trencar el silenci que s’havia autoimposat en matèria inversora.

L’esperat estudi de la institució sobre si l’Estat compleix amb el que fixa l’Estatut arriba a la següent conclusió: no. Encara va més enllà i explica que fins i tot que les partides pressupostades per a 2007 són inferiors, en percentatge, a les de l’any anterior. La Cambra reclama al Govern no només que compleixi, sinó que liquidi les diferències, i el seu president, Miquel Valls, repta a Zapatero que tingui un gest de “generositat” envers Catalunya.

L’estudi de la Cambra conclou que la interpretació del Ministeri d’Economia sobre les inversions en infraestructures és “arbitrari” i “restringit en l’aplicació de la llei”. Basa els seus càlculs en una “definició administrativa”, sota un epígraf d’infraestructures, que es limita a les dels ministeris de Foment i de Medi ambient. Ni una paraula d’inversions en telecomunicacions o coneixement, per exemple. L’Estatut català va establir que la inversió en infraestructures de l’Estat espanyol a Catalunya havia de ser equivalent al pes del producte interior brut (PIB) català en el conjunt de l’economia espanyola, que ara per ara és del 18,8%. El vicepresident segon del Govern, Pedro Solbes, i el conseller d’Economia de la Generalitat, Antoni Castells, asseguren que l’Estat compleix: 3.195 milions d’euros més 250 procedents de la inversió prevista per Renfe. La Cambra, en canvi, sosté que la xifra bona és de 2.958 milions d’euros. I aquesta representa el 13,9% del PIB, cinc punts per sota del pes de l’economia catalana, i a més és inferior al 14,6% de l’exercici anterior, assegura el cap d’estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira. Un estudi anterior de la Cambra va situar en 3.795 milions d’euros la inversió desitjable en 2007.

Aquest estudi va ser un dels elements claus que van portar a Esquerra al Congrés dels Diputats espanyol a no recolzar a Zapatero i no aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat.