Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

La intel·ligència de Gonzàlez

Fa vint anys els grans cervells socialistes van decidir que la primera línia de TGV de l’Estat espanyol uniria la capital de l’imperi, Madrid, amb aquella gran metròpoli, aquella ciutat […]

Redacció 07/02/2008

Fa vint anys els grans cervells socialistes van decidir que la primera línia de TGV de l’Estat espanyol uniria la capital de l’imperi, Madrid, amb aquella gran metròpoli, aquella ciutat moderna i propera a Europa que és Sevilla. De fet el president espanyol de llavors, Felipe González, va fer xantatge a Pasqual Maragall, llavors alcalde de Barcelona, condicionant-li a acceptar que el primer TGV anés a Sevilla i no a Barcelona a canvi del suport del Govern espanyol als Jocs Olímpics de Barcelona, tal com va revelar l’expresident català fa unes setmanes.

Ara fa 15 anys d’aquell 1992, i els TGVs fins a Sevilla s’aturaven a la llavors flamant estació de l’Expo, el tram final de la línia d’alta velocitat. Però la trista realitat del TGV espanyol és que l’estació de l’illa de la Cartuja va deixar-se d’utilitzar tant bon punt va acabar-se l’Expo 92, i des de llavors porta 14 anys abandonada, trobant-se actualment en un estat lamentable. Deixalles, lones trencades, ampolles, l’espectacle és demencial. Fins i tot s’hi celebren curses il·legals al pàrquing de l’estació ocasionalment.

Tal com expliquen a Soitu, l’abandonament va portar als robatoris, i mica en mica va anar desapareixent tot el mobiliari de l’estació que va justificar l’enorme inversió del TGV fins a Sevilla: el coure de la catenària, els bancs, els accessos…

imatge

Una demostració més de la sagacitat socialista, que en una decisió insòlita arreu del món, decidiren connectar Madrid amb la gran ciutat més propera a l’Àfrica, enlloc de connectar la capital espanyola amb Barcelona, França i Europa. Aquest n’és el resultat, o el que en queda 15 anys més tard.