Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

La insatisfacció política se situa a Catalunya en un dels nivells més alts per l’apagada del juliol i Rodalies

L’Índex de Satisfacció Política a octubre del 2007 s’ha situat en un dels seus nivells més baixos des del juny del 2005, segons un estudi del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). El grau d’insatisfacció política amb els catalans se situa a nivells semblants als de l’època amb que l’Estatut es trobava en tràmit a les Corts espanyoles, al març del 2006. Segons el director del CEO, Gabriel Colomé, aquesta baixada de la satisfacció es produeix, entre d’altres motius, per l’impacte de l’apagada que va partir Barcelona al juliol i, ‘en part’, a les incidències a Rodalies de Renfe, tot i que en aquest últim cas es veurà més ben reflectit al baròmetre del desembre. L’estudi també situa una participació per a les eleccions generals d’un 64%, però el CEO preveu que la dada augmenti amb l’acostament de la data electoral.

Redacció
Redacció 26/11/2007

L’índex de satisfacció se situa a l’octubre del 2007 en un -0,94. Es tracta del segon nivell més baix des del juny del 2005, primera dada que va registrar el Centre d’Estudis d’Opinió. La insatisfacció actual només està superada pel -1,01 del març del 2006, moment en el qual l’Estatut estava en tramitació al Congrés dels Diputats. A més, se situa clarament per sota de la mitjana de la sèrie d’índexs elaborats pel CEO.

L’evolució de l’índex de satisfacció estructural es manté més o menys estable, però on s’ha produït la baixada és en l’índex conjuntural, que és el que fa oscil·lar més la satisfacció. El percentatge d’insatisfets conjunturals ha superat als satisfets, un fet que només s’ha produït en una altra ocasió des de mitjans del 2005.

A més, pel que fa al perfil de la satisfacció, els únics que presenten una pujada significativa, de tres punts, són els integrats insatisfets, és a dir, aquells que es troben satisfets estructuralment, però que són crítics amb la situació actual. Per partits, els votants dels partits de l’oposició són els que tenen un alt més elevat d’insatisfets, mentre que, per contra, els partits del Govern són els que integren un major número d’integrats satisfets.

Entre els motius per aquesta baixa participació, el director del CEO ha situat l’apagada elèctrica a Barcelona del mes de juliol i, ‘en part’, les incidències de Rodalies de Renfe. Colomé, però, ha remarcat que l’impacte del tancament de línies de Rodalies i FGC el passat 20 d’octubre a causa de les obres del TGV es visualitzarà al baròmetre del mes de desembre.

La participació a les eleccions generals

D’altra banda, l’Índex de Satisfacció Política situa en un 64,2% la participació si les eleccions generals se celebressin demà. Aqueta xifra és clarament inferior al 76% que van votar el març del 2004. Colomé, però, ha remarcat que d’aquí al març ‘poden passar moltes coses’ i davant la previsió d’una campanya ‘polaritzada’, es preveu que aquesta xifra pugi. De fet, Colomé ha assegurat que quan la campanya es polaritza les xifres de participació són més elevades. ‘En funció de la campanya, el 64% es mantindrà o pujarà al 76’, ha dit.

Cal recordar que tradicionalment a Catalunya sempre s’han registrat dades més elevades de participació a unes eleccions generals que als comicis al Parlament o municipals, a excepció de quan no hi ha hagut polarització.

A més, Colomé ha afegit que en les properes eleccions generals ‘podem trobar-nos amb un vot en blanc molt elevat a les generals’, donat que aquesta xifra ha anat augment en cada elecció, des dels 30.000 a les eleccions al Parlament als 89.000 de les eleccions municipals del 2007. Colomé ha dit que encara s’ha d’estudiar perquè ‘hi ha gent que participa’, però mostra que no el convenç cap partit.

Per partits, CiU és la formació qui té un menor nombre de participació dins del seu espai, del 77,3%. La resta de partits supera el 80%, essent l’electorat d’ERC el que està amb més disposició de participar, amb un 84,4%, seguit d’ICV-EUiA (83,4%), PSC (82,8%) i PP (80,2%). CiU també és qui té més part del seu electoral indecís (17,2%), mentre que el PP és qui en té més de desmobilitzat (6,7%).