Dijous, 14 de Novembre de 2019 - Edició 476
La República

La independència d’Escòcia, un pas més a prop

Guifré Jordan @enGuifre – Les eleccions al Parlament d’Escòcia se celebraran el proper 5 de maig, i la gran pregunta no és qui les guanyarà, ja que el Scottish National Party (SNP) encapçala totes les enquestes amb un gran coixí. El màxim interrogant és saber si la convocatòria d’un segon referèndum d’independència formarà part del programa electoral del partit de la primera ministra, Nicola Sturgeon, cosa que amb tota probabilitat aclarirà en la conferència anual del partit el cap de setmana dels propers 12 i 13 de març. 

Redacció
Redacció 16/02/2016

El detonant del nou referèndum podria ser el Brexit

La líder escocesa va insinuar fa uns mesos que deixava un nou plebiscit a la recambra, però que tindria sentit reactivar-lo només si hi havia algun detonant, com ara el ‘Brexit’, és a dir, si el Regne Unit abandona la Unió Europea. Segons la premsa britànica, el 'premier', David Cameron, podria convocar un referèndum sobre la permanència al bloc dels 28 pel 23 de juny d’aquest any.

Cameron, amb dificultats per convèncer els seus per defensar la permanència de l'estat a la UE

Abans, intenta arrencar cessions dels socis europeus per persuadir els britànics a posicionar-se contra el Brexit i fer la votació ràpid. Les cessions per acomodar millor el Regne Unit al club europeu es poden concretar a la cimera de caps d’estat i de govern de la UE d’aquesta setmana. De moment, però, fins i tot algunes veus del seu propi partit creuen que el que està aconseguint són només engrunes. Així, si els britànics optessin per deixar la Comunitat, una Nicola Sturgeon reforçada per les urnes podria activar el botó de l'‘indyref2’.

El 54% d'escocesos, a favor de trencar amb el Regne Unit en cas de Brexit

Si fos així, la independència tindria molts números de guanyar a tenor de les enquestes. L’última diu que un 54% d’escocesos farien costat a la plena sobirania si es produeix el Brexit, cosa que no sorprèn perquè tradicionalment el país del nord de la Gran Bretanya ha estat més partidària del projecte europeista que els veïns anglesos. De fet, la mateixa enquesta, feta pública la setmana passada, deia que un 62% d’electors volen mantenir-se a la Unió i només un 26% en volen sortir, cosa que contrasta amb el 51-49% de l’última aproximació en el conjunt del Regne Unit.

Tots els focus en la campanya electoral del SNP

Ara per ara, el màxim interès de les eleccions al Parlament d’Edimburg del proper maig serà la campanya que plantegi el SNP, que molt decebedora hauria de ser no només perquè se li escapés el primer lloc, sinó per perdre la majoria absoluta de què gaudeix. De fet, just després del referèndum de 2014 els suports a la formació de l’exprimer ministre Alex Salmond es van disparar.

Suport massiu al partit de Nicola Sturgeon

Les enquestes els donen des de la primavera passada fins i tot una mica més del 50% dels sufragis (el 2011 van registrar una cota que va rondar el 45%), just el percentatge que van sumar a Escòcia en els comicis al conjunt del Regne Unit de fa 9 mesos. A partir de l’endemà de la desfeta de ‘Yes Scotland’ el 18 de setembre de 2014, els militants del SNP van créixer exponencialment des dels 25.000 fins els 115.000 actuals. Amb el suport que es preveu pels nacionalistes, la gran incògnita és saber si Nicola Sturgeon accionarà de nou la palanca sobiranista, cosa que es podria precipitar si el Brexit fos tan immediat com comença a semblar. 

Relacionats