Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

La humanització dels senglars obliga els caçadors a canviar els gossos per uns de més agressius

El president de la Federació CCatalana de Caça a Girona, Carles Dilmé, ha explicat que el procés d’humanització dels senglars i la pèrdua de por vers l’home està obligant els caçadors a canviar el tipus de gos per caçar. Dilmé ha detallat que cada vegada es troben més senglars en llocs habitats i, per tant, inadequats per la caça i que ja no són útils els gossos de rastre que tradicionalment els foragitaven. Ara cal, segons Dilmé, apostar per races més agressives que els bordin i els ataquin per fer-los fora d’aquestes zones habitades. La fira Cinegètica, de caça i pesca, que es farà al Palau de Fires de Girona del 9 a l’11 de maig serà una oportunitat per a presentar aquestes noves races.

Redacció
Redacció 01/05/2008

Aquesta fira, que arriba a la quarta edició, està destinada als professionals dels sectors de la caça i la pesca i, enguany, posarà especial èmfasi en l’exhibició de gossos. Segons ha informat Dilmé, hi haurà un centenar de gossos d’una vintena de races i els caçadors podran conèixer quins són els tipus de gos que més els convé per a la captura del senglar en les condicions actuals.

‘França està al capdavant d’aquest tema i ja hem establert una col·laboració amb la seva federació de caça perquè això també arribi a Girona’, ha declarat Dilmé que també ha explicat que estaran a la venda a la fira unes armilles protectores per a aquest tipus de gossos que ataquen senglars, per tal de protegir-los de les ferides o de possibles bales. Les armilles per gossos estan fabricades del mateix material que les armilles anitbales.

Aquestes són algunes de les novetats que es podran veure en la quarta edició del saló professional per a pescadors i caçadors, que acull el Palau de Fires la tarda del divendres 9 de maig i el cap de setmana del 10 i 11. Enguany, s’ha augmentat el nombre d’estands comercials dels 57 de l’any passat als 70 d’aquest any i també creix en nombre de criadors de gossos, que passa de 12 a 17. A l’exterior, es farà una mostra de gossos de caça amb prop d’un centenar d’exemplars. Als expositors comercials s’hi podrà trobar des d’informació per associar-se, agències de viatges i safaris, armeries, assegurances, munició, complements per gossos o per pesca, restauració i roba, entre d’altres. El 84% dels expositors són de l’Estat Espanyol, el 12% de França i la resta d’Itàlia.

L’any passat van passar per la fira 12.800 persones i la directora de Fira de Girona, Anna Albar, ha afirmat que volen ser ‘prudents’ i que aspiren a repetir aquestes xifres. Tots els professionals federats han rebut una invitació personalitzada a la fira, la de referència a Catalunya per aquests sectors.

Pel que fa al món de la pesca, el representant territorial de la Federació d’Activitats Subaquàtiques, Carles Pont, ha explicat que es faran cursos de fotografia subaquàtica i d’apnea i també es podrà veure una mostra de fotografies fetes sota aigua. Destaca l’organització d’un fòrum entre biòlegs i experts per poder descobrir algunes espècies que s’han fotografiat i que no se sap de quina espècie es tracta.

Pont també ha explicat que, després de l’aprovació d’un decret que permet fer submarinisme a partir dels 12 anys, esperen que un públic familiar s’acosti a la fira per conèixer quines activitats poden fer els més petits sota el mar. La fira s’inaugura el 9 de maig a les quatre de la tarda i l’horari del cap de setmana serà continuat, de les deu del matí a les vuit del vespre