Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

La Guàrdia Civil considera que la lletra de ‘Els Segadors’ incita a l’odi

Redacció| Al professor de castella a Tremp, Manel Riu, li ha arribat aquesta setmana la citació per declarar davant un jutge el proper 18 de gener. La Guàrdia Civil l'acusa en un document d'un suposat delicte d'incitació a l'odi i revelació de secrets per crítiques a les forces policials espanyoles i dirigents polítics del bloc del 155. Els 119 tuits que la benemèrita considera subjectes de delicte, els ha enviat a Riu traduits al castellà i amb captures de pantalla adjuntes. 

Redacció
Redacció 14/12/2017
La denuncia més surrealista de la policia espanyola és refereix a la piulada en que el professor escriu: “Fins ara, ens hem ajustat a la primera estrofa dels Segadors. Des d'avui, hem d'activar la segona. I, quan estiguem preparats, hem d'encetar la tercera”. Als papers de la denúncia, la Guàrdia Civil assenyala aquesta publicació per afirmar que “a continuació copiem la lletra dels Segadors i posem en vermell la segona i tercera estrofes”. “I sí, tu, agafen la Wikipèdia i en posen un pantallasso a la denúncia (la lletra dels Segadors, denunciada, au!)”, explica Manel Riu. 


 

Perseguit per retuitar el comunicador Toni Soler

D'altra banda, denuncien el professor de Tremp per retuitar una publicació del comunicador Toni Soler en que escrivia “Et diré més. Per covards els policies que van apallissar a la gent amb la cara coberta l'1-O”. Riu, al·lucinat per la situació, ironitza dirigint-se al presentador: “O siga, si jo sóc 'criminal' per haver-lo retuitat, tu que n'ets l'autor vas a galeres directament”. 

 
La Guàrdia Civil ja va detenir Riu pels seus tuits el 16 de novembre. El van anar a buscar al matí, a l'Institut on treballa, però ell en aquell moment no hi era. Després van anar a casa seva i allà li van dir que els acompanyés a la caserna de Tremp. Hi va anar en el seu cotxe acompanyat d'un dels agents. Un cop allà li van dir que estava detingut per un delicte d'odi a les xarxes socials. Riu, però, es va acollir al seu dret a no declarar, i el van deixar en llibertat després de signar uns documents al costat del seu advocat.

Altres de les piulades per la qual se l'acusa es refereix a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría -''Doncs serà baixeta, sí; però la paia pixa dreta. Copon!''- o a una conversa amb la seva filla, on es pot veure una imatge d'un precinte de les urnes de l'1-O enmig d'altres objectes en una capseta. La piulada diu: ''Veus açò roi? És un dels precintes d'urna de l'1O. A veri on el puc guardar per sempre. Ja ho sé, papà: a la meua capsa del tresor''. En aquest sentit, el professor es pregunta “no puc ni emocionar-me per coses que me diu ma filla o què?”. 

 
Riu també va fer una piulada sobre Xavier Garcia Albiol – “Llavors de qui era el cervell, Igor? A l'etiqueta hi deia A… i alguna cosa més. A… i què més, Igor? A…lbiol. Al guió hi diu 'Anormal', Igor. Ha, els guionistes! Sempre insultant a l'Albiol''- davant la qual la Guàrdia Civil denuncia “Manel Riu diu 'anormal' al president del PP català, Xavier García Albiol”. “A ells què coi els has d'explicar de la pel·li 'Young Franquenstein'”, comenta Riu. En una altra piulada per la qual se'l persegueix judicialment, Riu escriu “el meu volum fa que ningú no me prenga per una ballarina del Bolxoi. El careto de l'Albiol fa que ningú no el prenga per un ésser intel·ligent. A més, després els fets confirmen ambdues posicions''. 

Segons la seva defensa, l'únic que ha fet és una ''crítica forta'' als cossos i forces de seguretat de l'Estat i al govern espanyol en algunes d'aquestes publicacions i afirma que el ''nivell de violència'' que van exhibir Guàrdia Civil i policia espanyola l'1 d'octubre li va fer dir que ''s'havien comportat de manera salvatge, inhumana''. Segons Riu, ho ha dit ''com ho ha dit tanta gent''.