La gran icona espanyola "El Cid Campeador" era català La República
Dimarts, 15 d'Octubre de 2019 - Edició 446
La República

La gran icona espanyola “El Cid Campeador” era català

Doncs sí, una altra bufetada al nacionalisme espanyol, que segur que no entomarà gens bé aquesta troballa: el Cid el Campeador era català. Així ho explica Lluís Maria Mandado en una entrevista al Diari de Girona. El figuerenc sosté que la icona espanyola era de llinatge català. N'està tan convençut que fins i tot ha publicat el llibre “El Cid de València era català” i divendres va exposar la seva tesi a Vilobí d´Onyar.

Redacció
Redacció 01/03/2016
Lluís Maria Mandado ha estat 10 anys investigant els orígens de El Cid Campeador. El llibre que ha publicat porta per subtítol “Com i quan els catalans van fer Espanya”, ja que assegura que “la reconquesta no va començar a Astúries sinó a Nimes, i el que coneixem com a 'gots' en realitat són occitans, o sigui catalans”.
 
Mandado desmunta la figura de El Cid, ja que explica que en realitat no era una persona sinó “un llinatge català, va començar amb els comtes d´Urgell i va continuar amb els de Cabrera, a Girona. El Cid anava passant de pares a fills”.
 
El Cantar del Mio Cid, en català
 
Segons Mandado, el Cantar de Mio Cid no té cap mètrica ni rima, “sembla que s´hagi escrit perquè sí”. El figuerenc explica que n'ha traduït fragments al català i “surten versos exactament de 10 síl·labes amb l´accent a la sisena. És la mètrica que s´utilitzava en tots els cantars que es feien a Narbona. Va ser escrit en català”.
 
Miguel de Cervantes es deia Servent i va escriure El Quixot
 
Sempre segons Lluís Maria Mandado, un altre de les icones espanyoles més internacionals també era català. Mandado afirma que Cervantes es deia Servent i va escriure El Quixot en català però que hi ha hagut la intencionalitat d'esborrar Catalunya de la història.

Relacionats