Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

La gestió de l’exconseller Nadal en entredit per una sentència del Tribunal Suprem

El 2010,  l'IAEDEN Salvem l'Empordà, conjuntament amb l'Ajuntament de Vilanant, van interposar un contenciós administratiu, per impugnar l'autorització urbanística atorgada per a l'aleshores conseller de Territori, Joaquim Nadal, per a l'obertura d’una pedrera de 25 hectàrees a les Clotes, al municipi de Llers a l’Alt Empordà. Segons informa l'ACN, el projecte afectava cinc quilòmetres de parets i feixes de pedra seca i suposava la destrucció d'un mínim de 14 cabanes de pedra seca i greus afectacions a 13 més. El Tribunal Suprem ha declarat la nul·litat de ple dret de l'autorització atorgada l'any 2009 i en la sentència assenyala que és una “irregularitat  gravíssima” aprovar un projecte de gran impacte ambiental sense anàlisi d’alternatives.

Redacció
Redacció 02/06/2015

La credibilitat de Nadal en entredit 

L'advocat de la Plataforma en defensa de La Garriga,  Eduard de Ribot, ha explicat en roda de premsa que la sentència conclou que el permís atorgat incompleix la Directiva Europea 85/337 de la CE del Consell i la legislació i normativa estatal d'avaluació ambiental que exigeix l'anàlisi d'alternatives d'emplaçament dels projectes amb afectació significativa pel medi ambient i que en aquest cas el projecte d’activitat extractiva no tenia anàlisi d’alternatives perquè el promotor del projecte era propietari dels terrenys i va voler emplaçar el projecte en aquest terreny. Ribot  ha afegit que  en aquest sentit, el  TSJC ha declarat que això és il·legal, no és admissible i que és una “irregularitat  gravíssima” aprovar un projecte de gran impacte ambiental sense anàlisi d’alternatives.

El projecte per construir la pedrera el va presentar el mes de maig de l'any 2004 l'empresa 'Tractaments i Restauracions Geològiques S.A', propietària dels terrenys ubicats al terme municipal de Llers. Immediatament, entitats ecologistes, els ajuntaments afectats (Avinyonet de Puigventós, Llers i Vilanant) i plataformes ciutadanes es van unir per evitar la seva construcció.

La plataforma ha organitzat una jornada festiva el pròxim 21 de juliol per celebrar l'”èxit aconseguit” en la defensa de la Garriga

La Plataforma en Denfensa de la Garriga ha organitzat una jornada festiva pel proper 21 de juny per celebrar la victòria als tribunals i la declaració de Bé Cultural d'Interès Local de la Garriga. La celebració es farà al mateix espai que estava amenaçat per la pedrera, al mas Molar de les Clotes (Llers). A banda de celebrar la salvaguarda de l'espai amb un vermut musical i un dinar popular, durant el matí s'oferiran per descobrir el patrimoni natural i de pedra seca de la Garriga amb visites guiades, tallers infantils i l'entrega de premis d'un concurs de dibuix per a la mainada de les escoles dels municipis de la Garriga sota el lema 'Dibuixa la Garriga'.

Amb la festa les entitats també esperen recaptar diners per fer front a les despeses judicials (pèrits, informes, procuradors i advocats) que ha tingut la llarga lluita i que en total sumen 16.352,98 euros, una suma important per a unes entitats sense ànim de lucre que bàsicament es sostenen amb quotes de socis i donacions.