Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

La Generalitat valenciana declararà els braus Bé d’Interés Cultural

El conseller valencià de Governació, Serafín Castellano, ha assegurat aquest dilluns que el seu govern no es planteja prohibir els toros i que ‘seguirà potenciant i donant suport als espectacles taurins’. Castellano ha reaccionat d’aquesta manera després de la darrera cursa celebrada aquest diumenge a La Monumental de Barcelona, en aprovar el Parlament la ILP promoguda per antitaurins i la prohibició dels toros pel 2012. Castellano ha indicat que ‘lluny de seguir l’exemple de Catalunya, hem iniciat els tràmits per declarar Bé d’Interès Cultural (BIC) tant els festejos taurins tradicionals, bous al carrer, com les corrides’. El conseller ha afegit que respecta la decisió però que no la comparteix.
 

Redacció
Redacció 26/09/2011
El conseller ha ofert dades d’aquest 2011 assenyalant que al País Valencià ja s’han celebrat enguany 39 curses de braus, 26 novillades i durant els vuit primers mesos de l’any, prop de 4.500 festes de ‘bous al carrer’, gairebé un 10 % més que entre gener i agost de l’any passat, al que cal sumar l’existència de 18 places de toros fixes, a més de les històriques i les places de toros mòbils com són la d’Algemesí, Xiva o Gandia.
 
Castellano ha celebrat que el País Valencià sigui l’autonomia que major nombre de festejos taurins tradicionals en el seu calendari de festes, amb una mitjana anual de 2.584 dies de festes, segons dades del Ministeri de l’Interior, ‘unes dades que avalen l’arrelament i la tradició dels espectacles taurins a la Comunitat ‘, ha dit. 
 
‘El Consell seguirà donant suport als festejos taurins a través d’una regulació legislativa exhaustiva i que garanteixi la seguretat dels participants i el respecte als animals ‘, ha avançat. En aquest sentit, Castellano ha apuntat que el País Valencià compta amb el reglament de ‘bous al carrer’ més estricte i complet, i que s’està elaborant l’esborrany del reglament d’espectacles taurins.
 
El conseller de Governació ha donat xifres de l’impacte econòmic que aquest aquest tipus d’espectacles genera a l’any, 184 milions d’euros, i ha assegurat que ‘la gran tradició d’aquest tipus de celebracions així com l’arrelament i el fervor popular cap a aquests festes, no poden ser obviats a l’hora de defensar la celebració d’espectacles taurins ‘.
 
Així, ha advertit que ‘mentre governi el PP a la Comunitat Valenciana el futur dels festejos taurins estaran garantits’ i ha assenyalat que el govern valencià continuarà ‘defensant les tradicions artístiques i culturals valencianes, com també les nacionals com són els toros’, ha conclòs.