Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

La Generalitat prepara una emissió de bons d’uns 3.800 milions per a inversors particulars

La Generalitat manté converses amb la majoria de les 23 entitats financeres que van participar en l’emissió de 3.000 milions en bons a un any del novembre passat i que s’han d’amortitzar el 21 de novembre. L’objectiu seria trobar un acord per fer una col·locació d’uns 3.800 milions, segons ha pogut saber l’ACN de fonts financeres. El Departament d’Economia no ha confirmat aquesta informació i s’ha limitat a dir que el Govern sempre manté diferents vies de negociació per trobar la millor opció de finançament i la més barata per les arques de la Generalitat. En aquests moments ‘no hi ha res decidit’ i les opcions possibles ‘s’estan analitzant’, han afegit les fonts consultades del Departament.

Redacció
Redacció 16/09/2011
El valor de 3.800 milions de l’emissió s’explica pels 3.000 milions de la col·locació que s’ha d’amortitzar el 21 de novembre, més 794 milions que van quedar de romanent i sense utilitzar de l’anterior emissió de la Generalitat i que tenen signada l’autorització del Ministeri d’Economia i Hisenda.
 
Un portaveu del Departament del conseller Andreu Mas-Collell ha manifestat que les persones encarregades de trobar les millors vies de finançament per a la Generalitat mantenen de manera constant i habitual converses amb les entitats financeres i amb inversors. 
 
De no obtenir una nova autorització del govern espanyol, per una nova quantitat, l’emissió en bons amb un termini superior a un any s’hauria de limitar als poc menys de 800 milions de romanent actual, que són els que tenen la signatura del ministeri d’Elena Salgado.
 
La Generalitat no ha de demanar autorització per fer una emissió, sempre i quan aquesta sigui a un any o a menys d’un any. Per ampliar aquest termini, el Departament d’Economia, que és qui fa les emissions, cal que tingui la llum verda del Ministeri d’Economia i Hisenda. 
 
La comissió, per sota del 3%
 
Les converses mantingudes fins ara han estat qualificades per font financeres de ‘massa incipients’ per poder concretar detalls de la col·locació de bons com serien per exemple el tipus d’interès que s’oferirà i les comissions bancàries que pagarà la Generalitat. Tot i això, les fonts financeres consideren que ‘amb tota seguretat’ les comissions que es pagaran estaran per sota de les que la Generalitat van pagar en la col·locació del novembre del 2010. 
 
Les comissions que es van pagar en aquella emissió van ser del 3%, un 2% pròpiament per l’operació de la col·locació entre els inversors particulars, i un 1% més en concepte d’assegurança de l’emissió. 
 
El balanç de l’emissió del Govern del president José Montilla va ser força positiu després tancar-se la col·locació entre 233.061 peticions i acumular una demanda de 7.147 milions d’euros, més de dues vegades per sobre de l’oferta de l’emissió. El tipus d’interès que es va abonar en aquella ocasió va ser del 4,75%. 
 
Fonts financeres consideren que amb un tipus d’interès per sobre del 4%, els bons de la Generalitat es podrien col·locar entre els inversors particulars, tot i la decisió d’aquest dimecres de l’agència de certificació de risc Fith de rebaixar la nota de solvència del deute de la Generalitat de l’A a l’A-, el sèptim esglaó del grau de qualitat d’aquesta agència de ‘rating’.