Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

La Generalitat portarà al Constitucional el repartiment del 0,7% a ONGs només estatals

La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha anunciat que el Govern català recorrerà davant el Tribunal Constitucional espanyol (TC) la decisió del ministeri d’Educació, Polítques Socials i Esport de repartir només entre les ONGs estatals el 0,7% de l’IRPF deixant fora les entitats d’actuació exclusivament catalana. Capdevila ha explicat que aquesta decisió va contra l’Estatut, que atorga competències en la gestió de subvencions vinculades a l’IRPF. La consellera estima que es veuran afectades unes 100 entitats catalanes que no podran dur a terme la seva actuació social i hauran d’acomiadar personal. Tot i així, Capdevila ha assegurat que la Generalitat ho evitarà ajudant a les entitats perquè cap d’elles hagi de tancar.

Redacció
Redacció 17/02/2009

La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa a la major part d’ONG catalanes, ha rebutjat l’esborrany de convocatòria d’ajudes per als programes socials de la Secretaria d’Assumptes Socials del Govern espanyol, perquè “impedeix que una entitat d’àmbit local o autonòmic pugui sol·licitar ajudes per desenvolupar programes a la seva comunitat” i consideren que ‘Si, finalment, aquest plantejament segueix endavant, es produiria una discriminació cap a les entitats locals i autonòmiques”. A més, el president de la taula, Carles Barba, destaca que Catalunya és la comunitat amb més ONGs socials, la que més sol·licituds per a la convocatòria de l’IRPF ha presentat i en la què més contribuents marquen la casella de la renda per a fins socials, un 57%.

Avís previ

La consellera ja va advertir divendres que era ‘inadmissible‘ que les associacions catalanes puguin quedar fora de la convocatòria de subvencions de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) i va recordar que la Generalitat ja té interposat un contenciós administratiu davant de l’audiència nacional i un recurs davant del Tribunal Constitucional contra la convocatòria de concessió de subvencions a càrrec de l’IRPF per la ‘invasió de competències’ de l’Estat sobre Catalunya.

Així mateix, la mesura del Govern espanyol incompleix una iniciativa parlamentària aprovada a instàncies d’Esquerra, prèviament pactada amb el PSOE, per tal de te territorialitzar el 0,7% de l’IRPF destinat a finalitats socials.

Recordem que l’ordre ministerial estableix que per tal d’accedir a les subvencions cal que les entitats beneficiàries siguin d’abast estatal, i tan sols s’obre la porta a les entitats catalanes si prèviament demostren que la seva tasca incideix en més d’una comunitat autònoma. Tardà explica que ‘no només no s’ha avançat cap als termes compromesos, sinó que hi ha un clar pas enrere respecte la convocatòria del 2008, on es permetia accedir a les entitats que proposaven programes pel seu abast territorial’.