Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023
Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023

La Generalitat negocia incloure telecomunicacions en les inversions d’infraestructures que preveu l’Estatut

|

- Publicitat -

El conseller ha explicat que en aquests moments hi ha diferents meses de negociació obertes entre la Generalitat i l’Estat per al desplegament de l’Estatut i una d’elles, que lidera el secretari d’Economia, Martí Carnicer, és sobre la disposició addicional tercera del text. Puigcercós ha remarcat que en aquest punt hi ha una “pugna clara” amb l’Estat sobre què s’entén per infraestructures. L’Estat ho limita a inversions en matèria de medi ambient i de foment, com carreteres, ferrocarrils, ports i aeroports.

Publicitat

La Generalitat vol que aquesta visió sigui més àmplia i per això està negociant que també s’hi puguin incloure inversions en matèria de telecomunicacions, ja que això “suposaria una allau important de recursos” per destinar-los a “crear xarxa” i “implantar-la a tot el territori”. Puigcercós ha explicat que Governació va plantejar aquesta possibilitat en el si del Govern i va ser acceptada.

El conseller, però, ha reconegut que serà “difícil” arribar a un acord amb l’Estat, però que la Generalitat “és conscient que aquesta és una aposta tant important com la de ferrocarrils, carretera, ports i aeroports”. Entre algunes actuacions que Puigcercós creu que l’Estat podria fer en matèria de telecomunicacions, hi ha les torres de banda ampla per a zones rurals, millorar el Wimax, o Internet per ràdio. El marge per tancar la negociació és petit, ha recordat Puigcercós, tenint en compte que en un ‘mes i mig’ el govern espanyol ha de presentar el projecte de pressupostos per a l’any que ve.

A més, Puigcercós ha recordat que d’aquí a un temps hi pot haver un “buit d’inversió”, ja que grans obres que fa l’Estat a Catalunya, com el TGV o la terminal Sud de l’aeroport del Prat, estan en la seva fase final.

El conseller ha afegit que si l’Estat aporta recursos a les telecomunicacions, la Generalitat en podrà alliberar una part per “fer innovació i ajudar les empreses”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió