Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La Generalitat lliura les Creus de Sant Jordi a 24 personalitats i 9 entitats

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat del conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i amb la presència d’altres membres del Govern, ha lliurat aquest vespre al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat un dels màxims reconeixements institucionals a persones i entitats que han prestat els seus serveis a Catalunya.

En començar l’acte, el conseller Joan Manuel Tresserras ha destacat la diversitat i pluralitat dels guardonats, que són el reflex d’una societat inquietant, i en acabar, el president Montilla ha recordat que les Creus de Sant Jordi són el testimoni de la societat catalana, una distinció a l”excel·lència’ com a país.

Publicitat

En nom de tots els reconeguts, el professor i escriptor Jaume Cela ha remarcat que un acte com aquest està amarat de passat i prenyat de futur i els escollits el reben amb ‘orgull’ i ‘humilitat’, a més de compromís per seguir treballant cadascun en els seus camps, per evitar ‘perdre la condició d’homes i dones’ i fer de l’horitzó ‘una acció generosa cap als altres’.

Principals distincions

L’advocat i polític José María Socías (Barcelona, 1937) ha estat distingit en reconeixement a la seva gestió com a alcalde de Barcelona durant una part decisiva del període de la Transició. El també polític i expresident del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Francesc Codina (L’Hospitalet de Llobregat, 1944) rep la Creu per la seva trajectòria parlamentària, en especial la seva dedicació a l’audiovisual.

L’actual president de Criteria, Ricard Fornesa (Barcelona, 1931), ha estat reconegut per la seva contribució al progrés de Catalunya, des d’una trajectòria econòmica i financera molt destacada. En aquest àmbit, també ha estat premiada Mercè Sala (Barcelona, 1943), per la seva contribució a la vida democràtica, el progrés social i el desenvolupament de Barcelona, Catalunya i el conjunt de l’Estat, amb càrrecs com la presidència de Renfe durant cinc anys i, actualment, del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya.

L’historiador i polític Jaume Sobrequés (Girona, 1943) ha rebut la distinció de la Generalitat en reconeixement a la seva valuosa trajectòria en l’àmbit historiogràfic, que comprèn la recerca, l’ensenyament, la divulgació i la tasca que ha dut a terme a través de la direcció del Museu d’Història de Catalunya, entre altres càrrecs institucionals.

La filòloga Eulàlia Lledó (Barcelona, 1952) ja té una Creu de Sant Jordi pel seu interès en evitar els usos sexistes i androcèntrics de la llengua, i Jordi Lozano (Barcelona, 1954), conegut com a Jordi Petit, també ha rebut la menció per la defensa dels drets dels col·lectius homosexuals, des de l’activisme del moviment LGBT (Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transsexuals).

En l’àmbit artístic, l’actor Jordi Dauder (Barcelona, 1938) ha rebut una Creu de Sant Jordi en reconeixement a la gran qualitat interpretativa en el teatre, el cinema, la televisió i el doblatge, i la ballarina i professora Anna Maleras (Barcelona, 1940), ha estat reconeguda pel seu prestigi com a pionera de la dansa moderna i el jazz a Catalunya.

A més de les citades, les altres personalitats que han rebut la Creu de Sant Jordi són Nolasc Acarín, Jaume Arenas, Francina Boris, Josep Cassú, Jaume Cela, Montserrat Estil·les, Joaquima Júdez, Antoni Lloret, Josep Maria Massons, Jordi Peix, Empar Pineda, Enric Piquet, Jacint Ros, Rosa Serra i Anna Tarrés Campa.

Pel que fa a les entitats, han rebut les Creus de Sant Jordi l’Assocciació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, l’Ateneu Agrícola de Sant Sadurní d’Anoia, l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera, el Consorci Hospitalari de Catalunya, la Federació Catalana de Tennis, La Mútua dels Enginyers, Mútua de Terrassa, el Secretariat d’Escola Rural i l’Institut Universitari Dexeus.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut