Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

La Generalitat instarà el fiscal general de l’estat a demanar la nul·litat del judici a Companys

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha assegurat aquest dimarts que la Generalitat instarà el fiscal general de l’estat a demanar la nul·litat del judici sumaríssim al president Lluís Companys, un cop s’aprovi la llei de memòria històrica de l’estat. Aquest dilluns va fer 67 anys de l’afusellament del president màrtir al Castell de Montjuïc a mans del franquisme. Saura també ha dit que el Govern donarà suport jurídic a totes les persones que individualment o col·lectivament vulguin demanar també la nul·litat. Saura ha matisat que encara no han adoptat una postura comuna sobre aquesta qüestió amb els socis del Govern, però s’ha mostrat confiat que la seva proposta sigui acceptada.

Redacció
Redacció 17/10/2007

En declaracions a Catalunya Ràdio, Saura ha matisat que encara no han adoptat una postura comuna sobre aquesta qüestió amb els socis del Govern, però s’ha mostrat confiat que la seva proposta sigui acceptada: ‘estic absolutament convençut, per converses que he tingut amb membres del Govern, que un cop s’aprovi la llei, i la llei obre la porta a la nul·litat del judici, el Govern el que ha de fer, immediatament, és demanar al fiscal de l’estat que actuï i que demani la revisió i la nul·litat del judici a Companys’. Per Saura, aquest és una ‘assignatura pendent’ e Catalunya.

El conseller considera que la ‘declaració d’il·legitimitat’ dels tribunals que farà la llei, en cas que s’aprovi així, ‘obre la finestra a la declaració de nul·litat’. Per això, demanar al fiscal general de l’estat que ‘promogui, que és qui ho ha de fer, la nul·litat d’una sentència absolutament injusta’.

Saura ha proposat també obrir un ‘procés estàndard’ per a les reclamacions particulars o col·lectives, per evitar que aquests hagin d’anar d’una finestreta a una altra i que la demanda de nul·litat es pugui convertir en un ‘viacrucis’. Segons ha assegurat, la Generalitat ‘donarà suport i facilitarà l’administració i gestió d’aquest procediment’.