Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

La Generalitat i el Consell de Mallorca commemoran el 8è centenari del naixement de Jaume I amb una gran exposició conjunta

La Generalitat i el Consell de Mallorca commemoraran de manera conjunta aquest any el vuitè centenari del naixement del Rei Jaime I amb una gran exposició a la tardor, que es podrà veure primer a Palma i després a Catalunya. Avui el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha signat un acord d’intencions amb la presidenta del Consell insular, Francina Armengol, per col·laborar en aquesta commemoració.

Redacció
Redacció 02/05/2008

La figura del rei que es va convertir en el pare polític de Mallorca i que va situar també Catalunya en l’òrbita de la cultura occidental al segle tretze actuarà aquest any com a nexe comú entre les Illes Balears i Catalunya. Serà a través d’una gran exposició divulgativa sobre la llegenda de Jaume I, que es podrà veure a Palma i Barcelona a la tardor.

Si bé de moment cap de les dues institucions ha donat detalls sobre aquesta gran mostra, el què sí ha dit aquest dimecres el vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, és que la col·laboració entre la Generalitat i el Consell durant aquest Any Jaume I s’estendrà a altres àmbits culturals i, per tant a més de la mostra, s’organitzaran concerts, conferències i cursos educatius entorn de la figura de Jaume I.

Les dues institucions s’informaran de les activitats previstes i s’han compromès també a donar difusió de les activitats que es programin tant a Mallorca com a Catalunya. La Generalitat actuarà en aquest sentit en el marc de la Comissió de Commemoracions Històriques i Culturals, que depèn del Departament de la Vicepresidència, i que es va crear ara fa tot just un mes

Carod-Rovira ha assistit aquest dimecres a Palma per signar aquest acord ‘d’intencions’, tal com ell mateix l’ha definit, destacant que ‘s’emmarca en el clima de col·laboració institucional’ que venen mantenint amb les administracions balears. ‘Creiem que si ho fem junts, les activitats que presentarem seran més interessants’, ha acabat afegint el vicepresident català, qui també ha volgut recordar que la seva presència a les Illes continua sent ‘regular’.

Tant Carod-Rovira com la presidenta del Consell, Francina Armengol, han expressat que voldrien que el País Valencià també se sumés a aquesta commemoració i, per això, han deixat clar que deixen la porta oberta perquè tots els territoris de parla catalana puguin acabar commemorant de manera conjunta aquesta efemèride.