Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

La Generalitat enllestirà en un mes l’esborrany del reglament per regular els lloguers d’habitatges turístics

|

- Publicitat -

La secretària d’Habitatge ha clausurat aquest dijous el simposi sobre el futur dels apartaments turístics que s’ha celebrat a Girona. Recollint les demandes que aquest matí li han llançat els empresaris, Carme Trilla ha dit que la Generalitat està enllestint l’esborrany d’un reglament que regularà les condicions dels habitatges que es destinin a ús turístic.

Trilla ha explicat que la redacció del reglament, que es preveu tenir sobre la taula en un mes, és un treball a quatre mans que es fa des del seu departament i Turisme. ‘El reglament serà curt i senzill, i establirà l’obligació de tenir llicència d’activitat, les condicions d’habitabilitat, les característiques i requisits que hauran de complir els habitatges i qui tindrà les potestats per a la inspecció, que en aquest cas està clar que recauran sobre Turisme’, ha ressaltat Trilla.

Publicitat

Durant la seva intervenció, Trilla també ha volgut ressaltar que, des del punt de vista d’Habitatge, ‘és legítim que es destinin habitatges a ús turístic perquè ens dol que no es facin servir o quedin buits’, però que això s’ha de fer amb garanties.

El president de l’ATA, Lluís Torrent, ha agraït a Trilla la seva implicació en la problemàtica dels lloguers il•legals que pateix el sector. Segons ha explicat, ‘el reglament serà complementari a l’actual llicència, però ha d’incorporar garanties perquè sinó no ens en sortirem pas’. En aquest sentit, Lluís Torrent ha indicat que l’aparició del reglament ha d’anar lligada ‘amb una campanya d’inspecció forta’, i en aquest punt ha tornat a reclamar la implicació de l’Administració.

El director general de Turisme, Joan Carles Vilalta, ha ressaltat que un cop es publiqui el reglament es posarà fre a la desregularització del sector. Vilalta ha dit que, amb la nova normativa, els habitatges que demanin la llicència ‘deixaran de ser qualificats com a domicilis i passaran a ser tipificats com a ús turístic’.

Això permetrà, segons ha ressaltat el director general, que ‘els habitatges d’us turístic puguin ser inspeccionats per diferents administracions’. A més, Vilalta ha afegit que ‘l’atorgament de llicències també permetrà als municipis dir on volen o no els habitatges d”ús turístic’.

De moment, tots alegals

Es dóna la paradoxa que, actualment, en el sector d’apartaments a les comarques gironines, tot el parc de lloguer és alegal. D’entrada, perquè hi ha apartaments no declarats que es lloguen. I també, perquè d’ençà que ha canviat la Llei, els apartaments estan donats de baixa del registre i s’han d’acollir a les noves disposicions. ‘Això fa que ens trobem en una situació alegal’, ha indicat Lluís Torrent. I ha conclòs: ‘Per això, el sector fa un clam unànime per la regulació’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut