Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

La Generalitat doblarà la inversió en Recerca i Desenvolupament fins al 2013

|

- Publicitat -

Aquestes xifres, tal com ha matisat Huguet, no es poden garantir de forma exacta amb una previsió de 15 o 20 anys vista, el que caldrà garantir per part del Govern, segons ha dit el conseller d’Innovació, és ‘la tendència de l’escenari els pròxims cinc anys’, ja que la concreció dels pressupostos es fa quinquenalment. Huguet ha destacat també la importància del PNRI precisament en un context econòmic de recessió en què és ‘més necessari que mai’ un full de ruta que ha de donar els ‘instruments’ per ‘transformar l’economia catalana’ amb un horitzó de 15 o 20 anys vista ‘en una economia del coneixement’, segons Huguet, en què el valor afegit permeti a Catalunya ‘continuar liderant el mercat i la producció a escala mundial’.

Segons es desprèn del text de l’acord, que serà signat aquest dimarts a la tarda pel Govern, els partits polítics amb representació parlamentària, les patronals, universitats i sindicats, amb l’absència de CCOO, els agents del sistema de recerca i innovació desenvoluparan les polítiques i les actuacions necessàries per assolir els objectius de dedicar el 2% del PIB a R+D el 2010 i assolir el 3% el 2017, mentre que la inversió empresarial assoliria el 3% del PIB i el 4,5 respectivament en aquests anys. A més, acorden orientar els recursos públics als objectius que marca el PNRI sota els principis d’avaluació de l’ús, dels resultats i de l’impacte, la transparència i retiment de comptes.

Publicitat

Entre els principals objectius del PNRI destaca, segons ha assenyalat el conseller d’Innovació, la voluntat de treure més ‘patents’ que retornin la inversió pública dipositada per part de l’Administració, en forma de llocs de treball. En aquest sentit, Huguet ha resumit aquest propòsit amb l’objectiu d’aconseguir ‘nous productes, nous serveis i nous llocs de treball’. Un altre dels objectius que persegueix el Pacte Nacional per la Recerca i la Innovació és la captació de ‘talents’, tant a nivell nacional com internacional. Huguet ha parlat també, com a propòsit important del pacte, la ‘reorganització’ de les estructures en recerca i innovació per tal que aquestes siguin ‘més eficients’, així com el paper ‘important’ del sector públic com a ‘impulsor de la recerca’.

Huguet ha constatat en aquest sentit el ‘cert retard’ de Catalunya en aquest àmbit, que el distancia de la mitjana europea en recerca i innovació. És per aquest motiu que el PNRI preveu assolir uns nivells estàndards europeus a partir del 2018 o 2019, segons ha dit el conseller, amb l’objectiu de convertir Catalunya en pol internacional de referència amb vista al 2020. Per assolir aquests propòsits és fonamental, segons Huguet, un ‘acord comú’ entre el Govern, les patronals, els sindicats i les universitats, tal i com s’ha dut a terme, per tal de donar una ‘resposta estructural de fons estratègica a la problemàtica estructural de fons que té Catalunya i el món en aquests moments’, ha explicat.

Un acord que Huguet ha valorat per l’ampli consens aconseguit, malgrat la negativa a signar-lo d’un dels sindicats majoritaris com és CCOO, i que ha qualificat de ‘sòlid’. En aquest sentit ha remarcat l”estabilitat’ que comporta el PNRI, que permetrà segons Huguet seguir aquest mateix full de ruta ‘mani qui mani’ durant els pròxims 20 anys.

Vuit reptes

L’acord marca cinc reptes estratègics i tres reptes impulsors del Pacte Nacional per la Recerca i la Innovació. En primer lloc, disposar del millor talent científic, innovador i emprenedor. En segon lloc, desenvolupar i mantenir una capacitat elevada per generar i valoritzar coneixement capdavanter. En tercer lloc, innovar sistemàticament com a base de l’activitat productiva i de l’acció pública i social. En quart lloc Huguet ha parlat de la necessitat de pensar, ser i fer globalment en recerca i innovació, i en cinquè i darrer lloc, aconseguir que la societat catalana s’imbueixi de ciència, tecnologia i innovació.

Pel que fa als tres reptes impulsors, en primer lloc el pacte nacional aposta per focalitzar i prioritzar la recerca i la innovació, en segon lloc adoptar una governança del sistema de recerca i innovació intel·ligent, eficient i eficaç, i en darrer lloc invertir més i millor en recerca i innovació en l’àmbit públic i privat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut