Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

La Generalitat demana que TVE creï un canal de TDT en català

La Generalitat demana que amb la posada en funcionament de la Televisió Digital Terrestre (TDT) hi hagi canals a Televisió Espanyola en català, i en la resta de llengües cooficials a l’Estat. El secretari de Mitjans de Comunicació, Carles Mundó, considera que això permetria compartir les diverses manifestacions culturals i lingüístiques de l’Estat i no viure-les com ‘un conflicte’. Mundó lamenta que l’Estat espanyol no ho entenguin així i recorda que Televisió Espanyola “la paguem entre tots i en canvi només serveix per potenciar una de les cultures que hi ha a l’Estat”. El secretari de Mitjans de Comunicació ha afirmat també que ‘només s’explica per raons polítiques’ que encara no s’hagi fet efectiva la reprocitat d’emissions entre TV3 i Canal 9.

Redacció
Redacció 02/02/2009

Tant l’executiu català com el valencià han assegurat l’existència d’un acord verbal i que es mantenen a l’espera que el Ministeri d’Indústria aprovi la modificació d’un Reial Decret que permeti al País Valencià tenir un nou canal múltiple. Mundó ha afirmat que l’exministre d’Indústria Joan Clos va fer arribar els treballs previs a la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, i l’únic pas que falta és l’aprovació al Consell de Ministres.

Actualment, Canal 9 ja s’emet a Catalunya, però no passa el mateix amb TV3 a la comunitat veïna. Mundó ha assegurat que el govern ha fet tot el possible per aconseguir la reciprocitat i que no hi ha problemes tècnics, sinó que es tracta d'”un tema de voluntat dels governs”. “No es pot explicar a la gent que tinguem l’oportunitat de veure canals de qualsevol punt d’Europa i Amèrica i en canvi sigui impossible veure la dels nostres veïns”, ha assenyalat Mundó.