Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

El Govern demana a la Casa Reial que no difongui imatges dels infants víctimes dels atemptats

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies indica que la publicació d'aquest tipus d'imatges suposa una ingerència en el dret a l'honor, la intimitat i la mateixa imatge de les víctimes

Redacció
Redacció 23/08/2017
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, ha enviat una carta a la Casa Reial per demanar que es retirin de les xarxes socials i de la seva web les fotografies d'infants i adolescents víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils que hi apareixen.
 
El Departament recorda que la publicació i difusió d'aquest tipus d'imatges suposa una ingerència en el dret a l'honor, la intimitat i la mateixa imatge de les víctimes menors d'edat.
 
Així mateix, deixa palès en la carta enviada a la Casa Reial que la utilització d'imatges d'infants que han viscut experiències traumàtiques està expressament prohibida per la legislació de protecció de la infància i l'adolescència. Concretament, l'article 36 de la Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, preveu que, “s'ha de preservar els infants i els adolescents de la difusió de llurs dades personals, de la difusió d'imatges que atempten contra llur dignitat i de l'explotació econòmica de llur imatge”.
 
Drets de l'infant
 
Igualment l'article esmentat estableix que “els poders públics han de vetllar, amb un interès especial, pel dret a la intimitat i a l'honor dels infants i adolescents, especialment dels que han estat objecte d'agressions sexuals, maltractaments o qualsevol altra experiència traumàtica”.
 
També recull aquests principis l'article 16 de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant, el qual disposa que “1. Cap infant no pot ser subjecte d'interferències arbitràries o il·legals en la seva vida privada, la seva família, domicili o correspondència, ni d'atacs il·legals al seu honor i reputació. 2. L'infant té dret a la protecció de la llei contra aquestes interferències o atacs”.
 
Demanda a la Fiscalia de menors
 
La setmana passada el Departament també va presentar una demanda de protecció similar davant de la Fiscalia de Menors arran de la difusió d'imatges de víctimes menors d'edat dels atemptats de Barcelona i Cambrils. També ho va fer al Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) i al Col·legi Oficial de Periodistes de Catalunya.