Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

La Generalitat crea un cens únic de desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme

La Generalitat de Catalunya i l’Associació per a la Recerca de la Memòria Històrica han unit esforços. Han unit els seus dos cens que tenien respectivament, sobre desapareguts de la guerra civil i durant el franquisme. Compartiran i es transferiran informació per tal d’agilitzar els processos d’investigació. Actualment hi ha registrats més de 1.800 persones.

Redacció
Redacció 16/07/2007

És un tema que encara avui posa els pels de punta. Encara ara hi ha persones que busquen i investiguen sobre familiars o amics que no van tornar mai després de la guerra civil.

Així, per evitar el sofriment d’aquestes persones i per ajudar-los a ells en concret i a tot hom que ho desitgi en general, el Departament d’Interior de la Generalitat i l’Associació per a la Recerca de la Memòria Històrica (ARMHC) han decidit fer un pas que ajudarà molt a localitzar persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme. Entre els dos han decidit crear conjuntament un cens únic de desapareguts durant el conflicte, cosa que permetrà agilitzar els processos de recerca i no duplicar feines com ha passat en alguna ocasió.

Fins ara tan la Generalitat com ARMHC treballaven per separat: cada un d’ells tenia el seu propi cens. Ara el conveni
unifica formalment el cens de desapareguts, amb l’objectiu bàsic de reforçar el servei d’investigació.

Joan Saura, conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, ha explicat que aquest cens únic de desapareguts es veurà complementat amb altres mesures que preveurà la llei de fosses comunes, que es remetrà al Parlament el mes de setembre.

El govern català serà l’encarregat de centralitzar aquest cens i les investigacions que es facin sobre el destí d’aquestes persones. Des del 2003, el cens de desapareguts que elabora la Generalitat ha registrat 1.801 persones. D’aquests, la majoria son soldats -gairebé tots de l’exèrcit republicà morts al front-, però també civils morts durant la guerra o la postguerra.