Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La Generalitat aposta per reforçar els ‘Quatre motors’ com a lobby a Europa

|

- Publicitat -

El vicepresident del Govern ha detallat la creació d’un comitè polític que, per iniciativa catalana i sota el nom de Task Force, persegueix un triple objectiu. Primer, ha de treballar per reforçar la projecció internacional dels Quatre Motors a través d’iniciatives conjuntes ja que, segons ha assegurat, ‘junts serem més forts’. En segon terme, el comitè ha de permetre ‘la visualització real dels Quatre Motors com a lobby’ davant les institucions europees.

Finalment, el comitè, que agruparà els responsables de les àrees d’exteriors dels diferents territoris i que es reunirà dues vegades a l’any, persegueix ‘modernitzar i agilitzar’ l’estructura dels Quatre Motors a través de la creació de quatre grans grups de treball: economia, que serà liderat per Catalunya, recerca i ciència; medi ambient, i formació. Els grups seran els encarregats d’actuar de pont entre les reunions anuals dels presidents i el treball tècnic desenvolupat pel Comitè de Coordinació.

Publicitat

A part d’aprovar la creació formal de la Task Force, la reunió anual dels responsables dels Quatre Motors també ha aprovat una declaració política conjunta on es remarca el paper de les regions en la sortida de la crisi. En aquest sentit, el vicepresident del Govern ha destacat la necessitat ‘d’avançar cap a una economia de la responsabilitat’ i ha assegurat que ‘el discurs realista és l’únic capaç de generar confiança’.

Carod ha instat les administracions públiques, les empreses privades i els bancs a fer un esforç en aquest sentit. Pel que fa a les empreses ha animat a recuperar els ‘valors culturals europeus’ com són el de l’esforç, del treball, del risc i de l’estalvi i ha reivindicat també ‘l’ètica del treball’ que, ha dit, és incompatible amb l’absentisme laboral.

Aquesta és una de les mesures que es recullen en la declaració conjunta que han signat el vicepresident, el president de Baden-Würtemberg, Günther H.Oettinger; el president del Rhône-Alpes, Jean Jaques Queyranne i el president de Llombardia, Roberto Formigioni. Els Quatre Motors, tal com s’especifica a la declaració, consideren necessari desenvolupar polítiques adequades per donar resposta a l’actual crisi i per això es comprometen a recolzar les petites i mitjanes empreses, amb un especial atenció envers mesures d’accés al crèdit, de simplificació de burocràcies i de recolzament a les inversions; també a afavorir la competitivitat dels territoris regionals a través de la promoció dels sectors i dels punts d’excel·lència; la realització de formes més incisives de cooperació entre el món de la investigació i l’empresarial o la internacionalització de les empreses.

El document també subratlla la importància de les regions en el procés de construcció europea i el principi de subsidiarietat com a element clau per al progrés i l’acostament dels ciutadans. A part del Task Force i de la declaració política conjunta, la reunió també ha aprovat una declaració de suport a l’Exposició 2015 que se celebrarà a Milà.

Els Quatre Motors

La reunió anual dels responsables dels Quatre Motors per a Europa ha servit també per traspassar la presidència de l’òrgan de Baden-Württemberg a Llombardia. Catalunya tornarà a ostentar la presidència l’any 2010, que és rotatòria entre les regions membres.

Els Quatre Motors per a Europa és un consorci, creat l’any 1988, que agrupa Catalunya, Baden-Württemberg, Llombardia i Rhône-Alpes. L’associació persegueix un doble objectiu: donar suport a la internacionalització de les regions membres i participar activament en la creació d’una Europa de proximitat. Es tracta d’impulsar la participació d’actors regionals a la construcció a la construcció europea a través de projectes innovadors i d’intercanvi a nivell universitari, científic, cultural i socioeconòmic.

En funció dels projectes i dels àmbits de cooperació, s’afegeixen als Quatre Motors en qualitat de regions associades com Escòcia, Gal·les o Flandes.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut