Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

La fundació menys desitjada

Girona és territori antimonàrquic, i per molt que des de les Espanyes vulguin ‘reeducar’ als gironins no aconseguiran canviar-ho. La recent creació de la Fundació Príncep de Girona, que presidirà […]

Redacció
Redacció 12/03/2009

Girona és territori antimonàrquic, i per molt que des de les Espanyes vulguin ‘reeducar’ als gironins no aconseguiran canviar-ho. La recent creació de la Fundació Príncep de Girona, que presidirà Felip de Borbó, ha causat malestar evident entre la població gironina, que ja està tipa de visites de la casa Reial. Sembla que com més aversió tenen els gironins als Borbons, més dèria tenen aquests a acostar-se a la ciutat i realitzar-hi banquets i inauguracions. La Fundació del Príncep -una idea clarivident, obra de La Cambra de comerç, Caixa Girona, la Fundació Dalí i La Caixa- és l’enèsim intent dels cercles monàrquics per redreçar la ciutat rebel, ara que no poden enviar l’exèrcit o els grisos i coaccionar la població per ovacionar el cap d’Estat.

D’ençà de la notícia les mobilitzacions no s’han fet esperar, i la ciutadania ja ha començat a posicionar-se amb fermesa contra la Fundació monàrquica. A la campanya d’enviament massiu de correus electrònics a les entitats impulsores cal afegir-hi el rebuig a la Fundació a través del Facebook, on el grup ‘Botiflers, no gràcies. Girona no té rei ni príncep‘ ja supera els 260 adherits. Des de la classe política tant la CUP com ERC també s’han mostrat en contra d’aquesta pocasoltada.

A Girona ningú es mulla per la Fundació perquè ningú la vol, i al Principat només una veu defensa la Fundació, la del diari monàrquic per excel·lència. Així La Vanguardia es despertava monàrquica com mai aquest dimecres, amb un article on el seu director, José Antich, es ‘felicitava’ per la creació de la fundació menys desitjada de la història. Al massatge reial, Antich assegurava que la Fundació és una notícia ‘muy positiva’ i s’atrevia a aventurar que ‘la sociedad gerundense [sic] ha sabido encontrar el momento oportuno [sic] para reforzar su imbricación con la Corona [sic]’.

Si no fos perquè els de Can Godó es tenen a sí mateixos per un mitjà seriós, acabaríem pensant que aquest editorial de La Vanguardia és una nova broma de El Jueves.