Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

La Fundació Irla xifra en 2.600 euros per català els diners que l’Estat no ens retorna

La reiterada negativa del PSOE a publicar les balances fiscals amaga un espoli a Catalunya que dura dècades en nom de la “solidaritat” entre els territoris espanyols. Segons un estudi de la Fundació Josep Irla, vinculada a ERC, cada català dóna a l’Estat espanyol fins a 2.600 euros que mai retornen al Principat. Les dades són d’escàndol ja que, segons l’estudi, en els darrers deu anys i tot i les reivindicacions catalanes, l’espoli fiscal ha augmentat fins a duplicar-se.

Redacció 18/12/2007

El 1995 Catalunya aportava 8.000 milions extres a l’Estat en impostos que no tornaven, mentre que el 2005 aquesta xifra ja s’enfilava fins als 18.000 milions d’euros, el 10,2% del PIB català.

El mateix estudi explica que el concert econòmic basc garanteix a Euskadi un 70% més de recursos per habitant que el finançament català.

Precisament fa uns mesos la Fundació BBVA publicava un informe similar on quantificava l’espoli fiscal per ciutadà en 1.094 euros anuals. La publicació de les balances fiscal per part del Govern Zapatero, exigida en diverses ocasions al Congrés dels Diputats, serviria per aclarir aquest ball de xifres i quantificar de manera oficiosa les xifres de la “solidaritat” catalana.