Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

La fundació FAES d’Aznar és la que rep més diners del govern espanyol

Diuen que a pesar de no aparèixer en públic, Aznar segueix maquinant l’estratègia del Partit Popular, ara a l’oposició, en molt bona part gràcies a la seva gestió del seu últim mandat. Doncs ara també s’ha fet públic que l’organització que ell mateix presideix és la Fundació per l’Anàlisi i els Estudis Socials, més coneguda coma FAES, que depèn del Partit Popular, és la que més diners rep del govern espanyol.

Redacció
Redacció 10/08/2007

Com és ben sabut, l’expresident del govern espanyol, José Maria Aznar, presideix la Fundació per l’Anàlisi i els Estudis Socials (FAES). Però no se sap tan que aquesta fundació, d’entre les fundacions d’entitats polítiques, és la que més diners rep de l’actual govern espanyol. El Ministeri de Cultura durant aquest 2007 ha subvencionat amb gairebé 2,9 milions d’euros la Fundació. No només ja la xifra espanta sinó que encara és més terrorífica si us expliquem que aquests 2,9 milions surten d’un total 7 milions que el govern ha repartit entre les fundacions d’entitats polítiques. La xifra exacta per si interessa a algú és de 7.018.587 euros.

La fundació vinculada al Partit Popular (PP) utilitza les subvencions per al seu funcionament i a les activitats d’estudi i desenvolupament del pensament polític.

Recordem que qui ara rep tants diners del govern de l’Estat espanyol és també un personatge que ja més de 10.000 persones el volen veure darrere de les reixes pels crims de guerra a l’Iraq.

El rànquing

La segona pel que fa a la quantitat rebuda ha estat la Fundació Pablo Iglesias, vinculada al PSOE. La Fundació Rafael Campalans, pròxima al PSC, rep 470.000 euros, i les fundacions Trias i Fargas i D’Estudis Humanístics Coll i Alentorn, totes dues vinculades a CiU, s’emporten 187.944 i 62.648 euros, respectivament. De l’entorn d’IU, reben una partida de diners la Fundació per a l’Europa dels Ciutadans, la Fundació Nous Horitzons i L’Alternativa (EUiA).

També reben diners entitats pròximes a ERC, la Chunta i el BNG, mentre que no figuren a la llista ni la Fundació Sabino Arana, del PNB, ni entitats vinculades a Coalició Canària.

S’acaba la bicoca al 2008

Amb la nova llei del finançament dels partits polítics, les fundacions vinculades a partits polítics estaran sotmeses a control. La llei, que entrarà en vigor a partir del 2008, es va aprovar sense el suport del Partit Popular i preveu aplicar controls similars als que ja passen els partits polítics.