Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

La Franja de Ponent aprofitarà l’Expo Saragossa 2008 per donar a conèixer la realitat lingüística d’aquest territori

La Institució Cultural de la Franja de Ponent i altres entitats han decidit donar a conèixer la realitat lingüística que viu aquest territori, durant la celebració de l’Exposició Universal de Saragossa que tindrà lloc entre el 14 de juny i el 14 de setembre de 2008. Aquesta entitat recrimina al govern d’Aragó que no hagi reconegut l’oficialitat de la llengua catalana en el nou text estatutari d’aquesta comunitat i, que l’Expo no inclogui aquesta llengua com a llengua oficial en el certamen on, fins i tot, es diferencia entre català i valencià.

Redacció
Redacció 05/11/2007

Els ‘activistes’ de la Franja volen irrompre l’any que ve a Saragossa per explicar als visitants d’aquest esdeveniment, ‘l’absoluta falta de respecte, esperit democràtic i cultura dels governants aragonesos’ i com es vulneren els drets humans en aquesta comunitat que, segons la Institució, ‘discrimina les persones, pobles i territoris amb identitat pròpia’.

La Franja de Ponent és un territori sota l’administració aragonesa tot i que la llengua catalana es parla en l’àmbit informal i familiar, i s’estudia a l’escola, però com a assignatura opcional. Segons estudis recents, el 95% de la població parla el català tot i no comptar amb cap tipus de reconeixement institucional. Per aquest motiu, la Institució porta temps treballant per aconseguir aquest objectiu. Coincidint amb la celebració de l’Expo Saragossa 2008, aquesta entitat ha decidit emprendre algunes mesures per donar a conèixer dins i fora de la Franja la realitat social i lingüística que viu aquest territori.

En aquest sentit, la Institució critica la discriminació cultural i lingüística’, tant del govern aragonès com del de l’estat -organitzadors de la mostra- envers la llengua catalana a l’Expo 2008. Els responsables d’aquesta entitat cultural, representants d’altres organitzacions i persones a títol individual s’han reunit aquest dissabte a El Campell (Franja de Ponent) per decidir les mesures que emprendran, a partir d’ara, i, especialment, durant la celebració de l’Expo que tindrà lloc entre el 14 de juny i el 14 de setembre de l’any vinent a Saragossa.

Entre les accions que han previst, el secretari general de la Institució, Guillem Chacón, ha destacat la celebració, coincidint amb els actes d’inauguració de l’Expo de Saragossa, d’una conferència internacional amb periodistes vinguts d’arreu per exposar la situació lingüística que viu la Franja de Ponent davant ‘la ignorància deliberada’ que viu el català a Aragó. La Institució Cultural de la Franja de Ponent també editarà i confeccionarà material gràfic i divulgatiu en diferents idiomes que es repartirà als visitants a l’entrada a l’Expo. A la vegada, aquesta campanya també s’estendrà pels pobles de la Franja de Ponent on es duran a terme algunes presentacions i s’estendrà per Internet on la Institució crearà una pàgina específica de l’Expo 2008 on explicaran la discriminació que fa el govern a la llengua catalana.

Una altra acció, ha explicat Chacón, consistirà en la celebració d’un seminari amb historiadors i lingüistes que parlaran de la realitat lingüística que viu la Franja i el seu passat històric dins la Corona d’Aragó, que sí reconeixia el català com a llengua oficial dins els seus límits territorials. Així mateix, entre juny i setembre de 2008, una delegació de la Institució viatjarà a Europa, ja sigui a Brussel·les o Ginebra, per a exposar les seves reivindicacions.

Finalment, la Institució demanarà suport a entitats d’arreu dels Països Catalans per elaborar i redactar un manifest unitari conjunt en defensa i pel reconeixement de la llengua catalana a la Franja. També s’adreçarà invitacions per participar en la redacció d’aquest document a regidors de les quatre comarques en què es distribueix la Franja que hi vulguin prendre part. La Institució també demanarà a entitats catalanes que viatgin a Saragossa durant l’Expo per a difondre la campanya. Les institucions catalanes de la Franja de Ponent, però, no han descartat poder organitzar una mobilització per a reclamar els seus drets lingüístics abans o durant l’Expo.

La Institució ha celebrat aquest dissabte la reunió on hi ha pres part representats d’altres col·lectius i persones a títol individual que lluiten pel reconeixement del català a la Franja. La trobada s’ha dut a terme coincidint amb la celebració aquest cap de setmana a el Campell de la VIII Nit de la Franja de Ponent on, les entitats catalanes de la Franja de Ponent, fan el lliurament dels Premis Jaume I, uns guardons que es donen a tres persones i tres entitats, col·lectius o projectes que s’hagin destacat en la salvaguarda de la identitat i cultura catalana de la Franja de Ponent. Enguany aquests han reconegut la tasca dels escriptors Marta Alòs i Josep Maria Espinàs, i de l’historiador Toni Strubell, i, també de l’espai web el Racó Català, de la Universitat Catalana d’Estiu i de l’Associació El Tempir d’Elx. Com a novetat, la Nit de la Franja també farà un reconeixement a tres empreses de la comarca de la Llitera que han decidit etiquetar i retolar els seus productes en català.