Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La Font Màgica de Montjuïc estalvia temps i energia amb un nou sistema que inclou un simulador de coreografies en 3D

|

- Publicitat -

 

Aquesta atracció té uns 7.000 milions de combinacions possibles de rajos d’aigua amb diferents tipus d’il·luminació. Fins ara, cada any es realitzaven una o dues coreografies, la darrera era del 2009 i incloïa èxits dels 80. El nou generador, editor i simulador en 3D redueix de manera dràstica el temps per bastir un nou muntatge. A tall d’exemple, abans calien dos setmanes de feina i proves per completar un muntatge de quinze minuts de durada. En el Piromusical de la Mercè, aquest temps preparatori s’allargava fins a un mes. Amb el nou sistema, es pot enllestir una coreografia en poc més de dos minuts.

Publicitat

A través d’un sistema algorítmic, el generador crea automàticament una ‘proposta” a través de l’anàlisi de la peça musical escollida. Es basa en elements com el ritme musical o la melodia, però el factor humà també és present a l’hora d’aplicar paràmetres més abstractes, com programar una combinació de llum depenent si la cançó és, per exemple, una balada o un tema discotequer. El simulador permet, a més, mostrar virtualment el resultat, ensenyant a més la font des de diversos angles.

El regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Puigdollers, ha destacat que aquesta novetat ajuda a “liderar un canvi tecnològic” a la capital catalana, en uns temps on “està de moda la ciutat intel·ligent”. Per la seva banda, el director del Cicle de l’Aigua de l’àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans de Barcelona, Roman Llagostera, ha comentat que un projecte a mig termini és obrir les possibilitats del GESFOMA per tal que, per exemple, els ciutadans puguin fer des de casa i a través d’Internet les seves propostes de coreografies per a la Font de Montjuïc.

El nou programa estava inclòs en el pressupost de la candidatura presentada per la UTE integrada per Societat General d’Aigües de Barcelona, S.A., Aquagest Media Ambient S.A, i ACSA-Sorigué que al 2010 va guanyar el concurs per al manteniment de les fonts de Barcelona. Cada any s’inverteixen quatre milions d’euros en aquest àmbit, dels quals entre 800.000 euros i un milió es destinen només a la Font Màgica de Montjuïc.

La ‘Superfont’

La Font compta amb 3.620 toveres de sortida d’aigua, 24 jocs d’aigua, que són combinacions de toveres dividides en ‘corones’, 109 vàlvules hidràuliques que obren i tanquen el pas de l’aigua, 4.760 focus de llum, i 134 motors elèctrics. Les combinacions de colors els fan possibles 120 primes pentagonals amb filtres de color blanc, groc, vermell, blau i verd i tot el sistema reuneix més de 355 quilòmetres de cable elèctric, 1,5 de canonada d’aigua i sis d’aire comprimit.

L’atracció està oberta en horari de primavera-estiu els dijous, divendres, dissabtes i diumenges des de dos quarts de deu de la nit fins a les onze. Durant els mesos de tardor i hivern, les funcions són els divendres i dissabtes de set a nou del vespre. En el nou muntatge presentat aquest mes, es poden escoltar èxits dels anys 90 com ‘Groove is in the heart’, dels Dee-lite; ‘Zombie’, dels Cranberries; ‘Virtual Insanity’, de Jamiroquai; ‘Everybody (Backstreet’s Back) dels Backstreet Boys o “Black or White’, de Michael Jackson, entre d’altres.

La Font va ser un dels darrers elements que van vestir la muntanya de Montjuïc en la celebració de l’Exposició Universal del 1929. La va crear l’enginyer Carles Buigas, fill de l’arquitecte Gaietà Buigas, qui va ser l’ideòleg del monument a Cristòfor Colom. Durant la Guerra Civil va deixar de funcionar i es va recuperar al 1955 quan la va arranjar el mateix Carles Buigas. Accionada llavors de manera gairebé artesanal, la font va experimentar una important remodelació tecnològica als anys 90, quan es van modernitzar les seves instal·lacions i sistemes.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut