Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

La fonètica catalana arriba a Internet

Els sons del català‘ és un espai interactiu que té com a objectiu facilitar l’aprenentatge autònom de la fonètica del català als estudiants i als estrangers que la vulguin conèixer. Es tracta d’un projecte d’un grup de professors de la Universitat de Barcelona (UB) que també pretén ser útil per als professionals de l’assessorament lingüístic i pels logopedes. L’espai compta amb una taula general dels sons fonètics. En fer clic a un d’ells s’obre una pàgina en què hi ha un vídeo amb un nadiu català que pronuncia el so, un diagrama animat de la boca, un espectrograma i un oscil·lograma. La web també té un apartat per comparar sons. De moment només s’hi poden escoltar els del dialecte oriental central, tot i que més endavant acollirà els dialectes més importants i exercicis generals i específics per a cada dialecte.

Redacció
Redacció 09/03/2009

La pàgina web, que ha comptat amb el finançament de la UB, de l’Institut Ramon Llull (IRL) i de la Casa de les Llengües, s’organitza en tres seccions. A la primera hi ha uns quadres de sons animats amb Flash. Quan l’usuari es desplaça amb el ratolí per damunt dels sons de la taula apareixen unes finestres en què s’expliquen les seves característiques, així com l’origen del símbol que el representa. En passar per damunt de les altres parts de les taules els usuaris troben explicacions relacionades amb el punt i mode d’articulació dels sons consonàntics, l’anterioritat i l’elevació lingual de les vocals i l’origen i la funció dels diacrítics.

Al segon apartat, que s’obre en clicar els símbols de la taula de sons s’hi pot veure un vídeo en què dos catalans nadius, un home i una dona, pronuncien el so en diferents paraules. També hi ha un diagrama articulatori que representa la trajectòria de l’aire i els moviments dels articuladors en la producció de sons. A més a més, hi podem observar un espectrograma i un oscil·lograma acompanyats d’un arxiu de so que corresponen a cadascuna de les paraules pronunciades pels nadius.

La tercera secció està destinada a comparar sons. L’usuari, mitjançant taules de sons, pot escollir els diagrames articulatoris de les consonants o vocals que vol visualitzar i, llavors, comparar-los.

Els responsables d’aquest projecte són el catedràtic de Filologia Catalana, Joan Solà; i les professores Josefina Carrera i Clàudia Pons, que han comptat amb l’assessorament de diversos professors de fonètica de les universitats catalanes.