Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

La fonètica catalana arriba a Internet

|

- Publicitat -

La pàgina web, que ha comptat amb el finançament de la UB, de l’Institut Ramon Llull (IRL) i de la Casa de les Llengües, s’organitza en tres seccions. A la primera hi ha uns quadres de sons animats amb Flash. Quan l’usuari es desplaça amb el ratolí per damunt dels sons de la taula apareixen unes finestres en què s’expliquen les seves característiques, així com l’origen del símbol que el representa. En passar per damunt de les altres parts de les taules els usuaris troben explicacions relacionades amb el punt i mode d’articulació dels sons consonàntics, l’anterioritat i l’elevació lingual de les vocals i l’origen i la funció dels diacrítics.

Al segon apartat, que s’obre en clicar els símbols de la taula de sons s’hi pot veure un vídeo en què dos catalans nadius, un home i una dona, pronuncien el so en diferents paraules. També hi ha un diagrama articulatori que representa la trajectòria de l’aire i els moviments dels articuladors en la producció de sons. A més a més, hi podem observar un espectrograma i un oscil·lograma acompanyats d’un arxiu de so que corresponen a cadascuna de les paraules pronunciades pels nadius.

Publicitat

La tercera secció està destinada a comparar sons. L’usuari, mitjançant taules de sons, pot escollir els diagrames articulatoris de les consonants o vocals que vol visualitzar i, llavors, comparar-los.

Els responsables d’aquest projecte són el catedràtic de Filologia Catalana, Joan Solà; i les professores Josefina Carrera i Clàudia Pons, que han comptat amb l’assessorament de diversos professors de fonètica de les universitats catalanes.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut