Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

La Fiscalia ordena als Mossos interrompre la conferència d’Irving a la llibreria Europa si incita al racisme

La Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat a les forces i cossos de seguretat que s’impedeixi la conferència del polèmic historiador britànic David Irving prevista per avui la llibreria Europa de Barcelona si en algun moment s’incita a la xenofòbia i a l’antisemitisme o es justifica el genocidi. En un comunicat públic, la Fiscalia, com ja va fer el 24 de novembre amb la presència de l’exlíder del Ku Klux Klan David Duke, requereix a la policia que “prengui les mesures oportunes per prevenir, comprovar i en el seu cas impedir la comissió” dels citats delictes, tots perseguibles penalment.

Redacció 15/12/2007

Després d’examinar l’obra de l’autor, el ministeri públic considera que existeix ‘un risc’ que a l’acte es ‘profereixin’ per part del conferenciant, els organitzadors o els assistents ‘expressions’ d’incitació a l’odi racial o de justificació a l’Holocaust. Tot i això, recorda que la negació de l’Holocaust –’lamentable’, segons la Fiscalia– ‘no resulta perseguible a Espanya després de la recent sentència del Tribunal Constitucional’, tot i que Irving ha estat condemnat a Gran Bretanya, Alemanya i Àustria.

SOS Racisme
va presentar ahir un escrit davant de la Fiscalia del TSJC demanant que es prohibís la conferència de dissabte, titulada ‘Empresonant opinions’. Irving és conegut per les seves teories sobre la Segona Guerra Mundial i condemnat a Àustria per negar l’Holocaust. Per a SOS Racisme, ‘fets tan greus com negar o justificar l’Holocaust, que són reconeguts com a delicte en altres països europeus, no poden quedar impunes, ja que aquesta és la base de la ideologia neonazi i representa un menyspreu a la memòria de les víctimes, tantes vegades reconegudes’.

Organització constant d’actes xenòfobs.

Irving, que ahir va pronunciar la seva conferència a la seu de Fuerza Nueva a Madrid, es va fer famós el febrer del 2006 quan va ser condemnat per un tribunal de Viena a tres anys de presó per negar l’Holocaust i la presència de cambres de gas al camp d’extermini nazi d’Auschwitz, tot i que només va complir un any, per bona conducta. A Alemanya, també va ser detingut i expulsat.

El 24 de novembre la llibreria Europa va invitar un altre personatge polèmic, l‘exlíder del Ku Klux Klan David Duke. SOS Racisme va assenyalar que “en un Estat democràtic i de dret no es pot permetre que s’estiguin organitzant constantment actes que fomenten la presència de la xenofòbia en la nostra societat”.

En el cas de Duke, després de la denúncia de diversos intel•lectuals catalans, la Fiscalia del TSJC va ordenar als Mossos d’Esquadra que gravessin l’acte per si es cometia algun delicte contra els drets humans -com apologia de l’antisemitisme o de la violència- i, si era així, interrompre immediatament la conferència.
A més, col•lectius d’esquerres van organitzar una manifestació per protestar per l’acte prop de la llibreria, situada al barri de Gràcia. La forta presència policial i l’amenaça de disturbis per part dels manifestants va obligar a anul•lar la conferència. En aquesta ocasió, des de pàgines web dels citats col•lectius s’està promovent una altra protesta semblant, tot i que no concretada.