Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

La Fiscalia obre diligències per la crema de les fotos dels Reis a Girona

L’Espanya reaccionària torna de nou. La Fiscalia de l’Audiència Nacional ha demanat a la Conselleria d’Interior de la Generalitat de Catalunya que identifiqui als autors de la crema de diverses fotos dels Reis durant la nit del dijous a Girona. Diversos centenars de persones es van concentrar davant de l’Ajuntament de la població per a protestar per la presència del Rei ‘Juan Carlos I’ en motiu de la inauguració del Parc Tecnològic gironí. Després de la lectura d’un manifest, es van cremar diverses fotografies dels Monarques.

Redacció
Redacció 14/09/2007

En l’escrit dirigit al conseller d’Interior de Catalunya, Joan Saura, el fiscal cap de l’Audiència Nacional, Javier Zaragoza, considera que els responsables d’aquests incidents poden ser responsables de ‘un delicte d’injúries greus a la més alta representació de l’Estat’. Aquest delicte està castigat amb penes d’entre sis mesos i dos anys de presó. De moment, es tracta d’unes diligències d’investigació obertes per la Fiscalia amb l’objecte que Saura li informi ‘a la major urgència possible, en la seva condició de màxim responsable de la seguretat pública en aquest territori autonòmic, de les actuacions practicades pels Mossos d’Esquadra sobre tals fets’.

Una vegada siguin remeses ‘quantes evidències acreditin la seva realització (la crema de fotos dels monarques) i la identificació dels executors materials de tals actes il·lícits’, la Fiscalia demanarà l’actuació del Jutjat Central d’Instrucció que correspongui per a ‘exercir si escau les accions penals que siguin pertinents’. Després de llegir un manifest en el qual asseguraven que ‘la Monarquia és il·legítima perquè la va restaurar un dictador’, els manifestants van cridar consignes com ‘els catalans no tenen rei’ o ‘fora el Borbó de Girona’ i van criticar que ‘un personatge que no té cap vincle amb el món acadèmic, amb la ciutat, amb el país ni amb nosaltres’ inauguri el Parc Tecnològic. A l’acabar la lectura del manifest, alguns dels concentrats van abocar un líquid inflamable i van cremar quatre fotografies, tres del Rei i una dels dos monarques.