Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

La Fiscalia Anticorrupció de Barcelona es querellarà contra Intervida per desviament de fons

Els dirigents de Fundació Intervida són els mateixos directius d’un conjunt d’empreses les quals van rebre uns fons desviats des de l’ONG. Ara la Fiscalia Anticorrupció de Barcelona presentarà davant els Jutjats d’Instrucció de Barcelona una querella contra els gestors de la Fundació Intervida per aquesta suposada desviació. directe!cat us recomana que sempre que vulgueu participar en una ONG s’ha de confirmar, per a una major seguretat en la gestió dels fons econòmics, que estigui federada.

Redacció
Redacció 03/07/2007

La Fiscalia Anticorrupció de Barcelona presentarà davant els Jutjats d’Instrucció de Barcelona una querella contra els gestors de la Fundació Intervida per la suposada desviació de milions d’euros procedents del apadrinaments de nens del Tercer Món. Els diners s’enviaven a la constitució d’empreses i institucions privades.

Això serà possible després que la Fiscalia General de l’Estat li donés el vistiplau a l’esborrany de querella enviat per al seu visat. La investigació, que es va fer pública a principis del passat mes d’abril, va començar fa quatre anys. Segons les dades recaptades, durant els exercicis de 1999 a 2001 s’haurien camuflat sota l’epígraf de “despeses per a apadrinament”, més de 60 milions de dòlars que, en realitat, segons les sospites dels investigadors, van ser transmesos a societats com Associació Solaris Perú, Edpyme Raiz, El Roure Construccions, Argentia Immobiliària, Genèrics Farma-estalvio o Enriquits Lactis. Els directius d’aquestes empreses són, alhora, directius d’Intervida. Segons la normativa que a Espanya regeix el funcionament de les fundacions, no és il·legal que una fundació benèfica menjo Intervida pugui constituir empreses.

No obstant això, aquestes entitats havien de registrar la seva existència i la seva comptabilitat en els llibres de comptes i en la resta de balanços subjectes al preceptiu control per part del Patronat de la Direcció general d’Entitats Jurídiques de la Generalitat. Aquestes empreses i la seva activitat no apareixen en aquests balanços comptables en els quals només s’indica que el 94% de les aportacions dels “padrins” es dirigeixen a programes d’atenció a la infància, sense més especificació.

Per la seva banda, la portaveu de Fundació Intervida, Teresa Jiménez, va explicar que l’entitat no ha rebut cap notificació oficial ni comunicació per part de la Fiscalia, pel que, de moment, han decidit “guardar silenci” tot esperant una confirmació més enllà de les notícies fetes públiques a través de mitjans de comunicació.