Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La Fira Mediterrània es consolida a Manresa amb una gran afluència de públic

|

- Publicitat -

En concret, durant aquests quatre dies s’han fet 119 espectacles, dels quals 67 eren de pagament. La majoria dels espectacles de les sales de teatres s’han omplert de gom a gom, superant el 85% dels aforaments. De fet, en 24 d’aquests espectacles de pagament s’han exhaurit les entrades.

De les 119 actuacions que s’han vist als carrers i teatres de la capital bagenca entre l’1 i el 4 de novembre, el 66% han estat de companyies dels Països Catalans, i la resta de l’estat espanyol o d’àmbit internacional. També hi han assistit 438 programadors, un 75% també dels Països Catalans, un 5% de l’estat espanyol i un 20% d’altres països, la majoria europeus, però també n’hi ha hagut de Canadà, els Estats Units, Mali, Zimbabwe, Mèxic, Brasil i Israel.

Publicitat

El nombre general d’espectacles ha augmentat en dotze respecte la novena edició de la Fira, i les disciplines que han ampliat la seva oferta més significativament han estat la dansa, la música, el cant coral, els espectacles per a públic familiar i el teatre. En concret, hi ha hagut 50 actuacions musicals, per tant la música ha estat la protagonista de la Fira, amb concerts com el de Gerard Quintana, el dissabte a la nit, o música folklòrica de les illes mediterrànies, com la que han tocat músics de Creta, Xipre o Còrsega, entre d’altres, i molt diversos estils.

Tots aquests espectacles s’han ubicat a vint escenaris de la ciutat, distribuïts en sales de teatre, conservatori de música, places, carrers i envelats. A més, s’ha integrat un nou espai respecte les edicions interiors, el Teatre Kursaal, després de la seva recent reinauguració.

Balanç positiu de la 10a edició de la Fira Mediterrània

Els organitzadors han aconseguit el seu objectiu de convertir la Fira Mediterrània no només en un aparador musical i teatral, sinó també en un mercat multidisciplinari de noves creacions artístiques, amb l’objectiu de facilitar la contractació dels espectacles programats per parts dels programadors inscrits i impulsar l’activitat professional dels participants a través de la premsa internacional que hi assisteix.

El gerent de la Fundació de la Fira, Francesc Melià, ha explicat que no només serveix per aconseguir aquests contractes directament, sinó també per ‘establir contactes’. ‘Hi ha qui ja ha pogut fer contractes, i hi ha qui ha aconseguit connexions que fructificaran al llarg de l’any’, ha afegit. Per facilitar aquesta presa de contacte, la Fira ha posat a disposició dels professionals un espai per primera vegada físic, ja que fins a l’edició passada havia estat virtual, que és la Llotja dels Professionals, ubicada en un recinte de l’Escola Joviat de Manresa, que habitualment serveix de gimnàs, al Passeig del Riu amb la cantonada del carrer Folch i Torres.

Per la seva banda, el president del Comitè Executiu de la Fundació, Ramon Fontdevila, ha assegurat que això demostra que la Fira, en el moment de la seva creació era ‘necessària’ i que és ‘útil’. Fontdevila ha afegit que la Fira ha crescut amb la ciutat, i que ara ja s’ha consolidat ‘no com a mostra ni com a festival’, sinó com a fira de prestigi internacional.

Per al vicepresident d’aquest comitè executiu i també regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Ignasi Perramon, ‘la fira recupera un bon equilibri entre els espectacles i la programació als Països Catalans i la programació exterior de les illes mediterrànies’. Perramon ha destacat la ‘qualitat i interès’ dels espectacles i la participació activa de la població i els visitants. Segons ha explicat, la Fira permet veure espectacles tradicionals tant en format clàssics com en formats innovadors, fet que promou ‘la seva difusió i la renovació del folklore, que és viu, a través de la dansa, el teatre i la música per a la família’.

El director artístic de la Fira, Toni Xuclà, també ha destacat la qualitat i l’alt nivell dels espectacles, però sobretot ha manifestat el ‘factor humà’ i la ‘mostra d’afecte’ que han demostrat els manresans i els visitants cap a les cultures catalana i mediterrània, especialment per aquelles que han vingut d’altres indrets. També s’ha mostrat molt satisfet per la forma en què la Fira s’ha integrat en el gran escenari de fons, la ciutat de Manresa.

La 10ª Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional clou aquest diumenge a les vuit del vespre a la Plaça Major de Manresa amb la producció ‘Mar de Foc’ de Pim Pam Pum Foc, un espectacle amb plantes aquàtiques, animals marins, éssers mitològics i pescadors que ompliran de foc aquesta plaça.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut