Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

La Federació de Municipis de Catalunya reitera que no va donar suport a cap canvi en la forma de pagament del PIRMI

|

- Publicitat -

L’alcalde de Sabadell ha explicat que el Govern els va plantejar que pretenia fer un nou reglament que regulés les condicions per accedir a la percepció de la renda mínima d’inserció, però mai els va informar ‘d’un canvi en la forma de cobrament o fer-ho en el mes d’agost’. Tenint en compte que la Generalitat té competència exclusiva en aquesta qüestió, els representants del món local no van posar-hi cap problema. Això sí, van proposar que els ajuntaments poguessin fer un informe preceptiu, ja que tenen més coneixement de la realitat dels seus municipis i dels seus habitants.

Així mateix Bustos ha recordat que la Comissió del Govern Local ‘només té competències consultives’, per la qual cosa no pot votar a favor o en contra d’un decret: ‘Ens van concedir dues hores i mitja per estudiar la proposta i varem donar suport que aquest text anés a tràmit’, comenta el batlle que insisteix que el text ‘en cap cas feia referència al canvi en el sistema de pagament’.

Publicitat

De fet, en l’article 19 de la proposta de decret que ha elaborat el Govern, s’especifica que ‘l’abonament de la prestació econòmica s’ha d’efectuar d’acord amb el que estableix l’article 23.1 de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d’inserció’.

Així mateix el text remarca que la durada de la prestació és ‘de dotze mesos’, amb els límits que estableix la citada llei i amb la necessitat d’una avaluació prèvia que haurà d’acreditar que es continuen complint els requisits per ser titular del PIRMI: ‘Els serveis socials bàsics hauran d’avaluar anualment la situació social dels preceptors i les seves unitats familiars i fer arribar aquesta al Departament competent’, explica el document.

Per últim, en aquest article també apareix una informació que especifica que la Comissió Interdepartamental ‘fixarà els criteris de durada i renovació de la prestació’ que segons el text ‘en cap cas superarà de forma acumulativa els 60 mesos amb l’excepció establerta en la disposició transitòria segona de la Llei 10/1997, de la renda mínima d’inserció’.

Bustos s’ha referit a l’anunci que els consellers Mena i Cleires compareixeran el proper 26 d’agost al Parlament per explicar en què consisteixen aquests canvis. El president de la FMC ha lamentat el retard i ha dit que probablement es deu a què ‘estan cercant cassos per construir una justificació de la mala gestió’.

Bustos es reunirà amb el Govern el 22 d’agost

El dia 22 d’agost, el mateix Bustos es reunirà amb la vicepresidenta i amb el conseller d’Economia i Conseixement, Andreu Mas-Colell. El president de la FMC aprofitarà l’ocasió per traslladar el malestar del món local per les declaracions de Joana Ortega i les modificacions del PIRMI.

En aquesta trobada, que també ha de servir parlar de la situació econòmica dels ajuntaments, Bustos intentarà arribar a un acord amb el Govern per ‘establir un calendari urgent de mesures consensuades que ajudin els consitoris a tancar el pressupost del 2011 i 2012 sense dèficit’.  

Bustos ha dit que també demanarà al conseller que intervingui per prorrogar el retorn del deute que els ajuntaments mantenen amb l’Estat i que ascendeix a 745 MEUR: ‘Si no hi ha una pròrroga o allargament del termini, la tensió pressupostaria pel 2012 serà extrema’, ha assegurat.

A banda, ha recordat que la Generalitat també deu a una trentena d’ajuntaments més de 60 MEUR que haurà d’abonar perquè sinó ‘serà impossible’ tancar el 2012 de forma favorable.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut