Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Els diables catalans, preocupats per la nova directiva europea sobre pirotècnia

|

- Publicitat -

En la jornada s’ha acordat que, més que una major regulació, cal una ‘millor planificació’ entre colles, ajuntaments i protecció civil. La directiva europea 2007/23/CE sobre la posada al mercat i ús de materials pirotècnics –actualment en fase de moratòria- regula essencialment la posada en el mercat dels productes pirotècnics per tal d’aconseguir un marcatge unitari que s’ha denominat ‘Marcatge C’. A més, determina que l’edat mínima per usar artificis pirotècnics passi dels vuit als dotze anys. Aquest fet té una afectació directa sobre els grups de focs infantils, que majoritàriament estan integrats per nens i nenes d’edats inferiors a les marcades en la directiva.

Segons la Federació de Diables de Catalunya, la cultura popular i tradicional del foc ‘només presenta un ‘índex de sinistralitat del 10%’, i assenyala pròpies companyies asseguradores consideren aquesta pràctica de ‘baix risc’. L’alcalde de Berga, Juli Gendrau, ha manifestat aquest dissabte que entre les tradicions que estan en perill per la nova normativa està la Patum infantil de Berga. Per això, s’ha ofert com a representant de l’ACM per fer de ‘pal de paller’ de les reivindicacions del territori sobre l’aplicació de la directiva.

Publicitat

Per la seva part, el president de l’ACM i alcalde de Martorell, Salvador Esteve, ha explicitat el suport dels municipis catalans als actors del món del foc per conservar aquesta identitat dels Països Catalans. En aquest sentit, Esteve ha ofert el suport de l’ACM per ‘preservar l’essència de les expressions tradicionals’ davant les noves normatives europees.

La jornada és fruit del conveni de col·laboració entre l’ACM i l’Ajuntament de Barcelona, centrat en les polítiques de gestió de la immigració, la diversitat cultural i la cultura popular a nivell municipal. Hi han participat uns 200 representants de colles de diables, patronal de la pirotècnia, ajuntaments i protecció civil.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut