Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

La fase d’extracció dels hidrocarburs del Don Pedro està a punt de concloure

Des de directe!cat no ens oblidem. Recordeu aquell buc que es va enfonsar al juliol passat a les costes d’Eivissa creant una taca negre que va fer tancar algunes platges? Doncs a dia d’avui sembla que la fase d’extracció dels hidrocarburs albergats a l’interior del Don Pedro, el buc d’Iscomar, està a punt de concloure, segons ha informat el responsable de Salvament Marítim de Balears, Miguel Chicón, que va afirmar que queden ‘molt poques’ restes de combustible en el vaixell, que són precisament les que resulten més difícils de treure per la posició en la qual es troba el vaixell.

Redacció 26/10/2007

En declaracions als mitjans durant la presentació a Palma d’una nova embarcació de rescat, Chicón va anunciar que ‘quan sigui possible’ començaran les tasques d’inspecció per a assegurar que el buidatge dels carburants ha estat complet.

Per la seva banda, el delegat del Govern central en les illes, Ramón Socias, va explicar que una vegada superada aquesta fase, començarà l’extracció a través de bussos de tots els elements sòlids potencialment contaminants que portava el Don Pedro, tals com cables i bateries.

Respecte el futur del vaixell, Socias va reiterar que la decisió de reflotar-lo o no encara no està presa, si bé aquesta possibilitat no es trobava entre les intencions de la companyia naviliera ni de la seva asseguradora. ‘Podria ser una operació perillosa, però cal esperar que acabi la descontaminació per a valorar la situació’.

Precisament aquesta serà la funció de la comissió anunciada per la ministra de Medi ambient, Cristina Narbona, que serà constituïda ‘en els pròxims dies’, segons Socias, i que haurà de determinar quina és la línia a seguir més adequada i quins perills comporta una o altra opció. ‘Si es veiés que mantenir-lo enfonsat no és aconsellable, podrien prendre’s decisions que ara no es contemplen’, va apuntar el delegat. Aquest organisme contarà amb participació, a més del departament de Narbona, de representants del Ministeri de Foment, Iscomar, el Govern, el Consell Insular d’Eivissa, els ajuntaments afectats i els grups ecologistes.

D’altra banda, Chicón va declarar que les despeses que ha tingut Salvament Marítim derivats de l’operatiu d’emergència desplegat per l’enfonsament del buc, excepte els atribuïbles al rescat de persones que mai té costos, seran reclamats a Iscomar o a l’asseguradora com responsable subsidiària. La naviliera també haurà de plantar cara, va indicar Sòcies, al pagament de les indemnitzacions que percebin els empresaris de les platges tancades com a conseqüència de l’abocament, en concepte de lucre cessant. Finalment, Chicón va insistir que la presència del Don Pedro en les aigües d’Eivissa no suposa cap perill per a la navegació perquè es troba enfonsat en 43 metres sota l’aigua i la punta més elevada queda a 22 metres de la superfície.

Notícies relacionades

11.07.2007. S’enfonsa un buc mercant espanyol a una milla d’Eivissa

12.07.2007. 8.000 metres quadrats de fuel a Eivissa

13.07.2007. Contrarellotge per netejar el fuel a Eivissa

18.07.2007. Comencen a reobrir-se les platges tancades a Eivissa

19.07.2007. Vaixells aprofiten l’accident del “Don Pedro” per abocar residus al mar

23.07.2007. Tot a punt per l’extracció del fuel del Don Pedro