Dimecres, 16 d'Octubre de 2019 - Edició 447
La República

L’anticatalana FACAO aplaudeix el PAR per presentar-se al 28N per la demarcació de Lleida

La Federación de Asociaciones Culturales del Aragón Oriental (FACAO), que es caracteritza per donar suport a les posicions radicals en contra del català, ha felicitat el Partido Aragonés (PAR) per la seva iniciativa de concórrer a les eleccions al Parlament de Catalunya per la circumscripció de Lleida. També exigeixen a la Chunta Aragonesista (CHA) ‘que trenqui la seva coalició amb Esquerra i que s’allunyi dels seus postulats catalanistes’.

Redacció
Redacció 29/10/2010

Segons informa a la seva pàgina web, després de la notícia sobre la intenció del PAR de presentar-se per Lleida a les eleccions del 28 de novembre a Catalunya, la FACAO vol fer pública la seva felicitació al partit. La federació creu que ‘ja era hora que les formacions polítiques aragoneses donin un pas endavant i ensenyin també les dents a aquells que des de fa més de 30 anys només volen expandir-se per territoris veïns’.

La federació ha recordat que hi ha diverses formacions nacionalistes catalanes que es presenten als comicis de terres aragoneses. Denuncien que Convergència Democràtica de la Franja és només un ‘apèndix’ de CDC. A més, no aproven el fet que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) estigui representada al Baix Aragó sota les sigles de la CHA. Insten a la formació aragonesa que ‘trenqui la seva coalició amb ERC i que s’allunyi dels seus postulats catalanistes, començant per rectificar la seva pròpia Llei de Llengües i oposant-se a la imposició del català a l’Aragó.

Però les reivindicacions de la FACAO no es queden aquí. Diuen que ‘els territoris històricament aragonesos que administrativament depenen de Catalunya, com Lleida, l’Alta Ribagorça, la Vall d’Aran i Tortosa finalment tindran una opció aragonesa a la qual votar’. Per la federació ‘aquesta és l’única franja que existeix, la que conformen els territoris històricament aragonesos que per qüestions polítiques estan sota l’administració catalana’. Argumenten que ‘a Tortosa encara es balla la jota i s’hi parla un dialecte aragonès’.

La FACAO ha protagonitzat diversos actes radicals, com manifestacions juntament amb Democracia Nacional, suport a amenaces o enganxades d’estelades a Fraga per atribuir-les a activistes catalanistes.

Relacionats