Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

La Generalitat no prohibirà l’ús del burca

La directora d’Afers Religiosos de la Generalitat, Montserrat Coll, ha considerat aquest dilluns que és ‘desproporcionat’ prohibir l’ús del burca. En declaracions a Rac1, Coll ha deixat clar que el Govern no està a favor de la utilització d’aquest element però ha dit que ‘no és oportú’ legislar sobre el seu ús, principalment perquè hi ha poques dones que el portin a Catalunya. Ha afegit que no legislar no vol dir no treballar sobre aquesta matèria, i ha defensat que la mediació i l’educació són camins millors. Coll ha considerat que la prohibició podria ser contraproduent, ja que les administracions farien el mateix que els familiars que obliguen la dona a vestir d’una determinada manera.

Redacció
Redacció 25/05/2010

L’Ajuntament de Lleida i el de Barcelona ja van informar durant la passada setmana que estudiaran com poden regular l’ús del burca. Les comunitats islàmiques d’ambdós municipis s’han mostrat contràries a aquestes accions i han considerat que són molt poques les dones que fan ús d’aquest element a Catalunya.

Sobre aquest fet, Coll ha dit que si el consistori de Lleida té autonomia municipal per legislar sobre aquest assumpte, el Govern la respectarà, tot i que ha considerat que ‘hi ha altres camins millors’. Ha dit que no es pot tractar la dona ‘com si fos menor d’edat’ i ha defensat que ha de continuar la política d’acollida que ja estan fent molts municipis per educar homes i dones ‘en el sentit crític i la llibertat’.

Coll ha afirmat que no tenen un recompte exacte de quantes dones porten burca a Catalunya, tot i que ha afegit que han rebut informacions de que hi poden haver sis. ‘Per això hem de fer una llei?’, s’ha preguntat. A més, ha declarat que actualment Catalunya té altres problemes ‘més importants’ per debatre i solucionar.

Vel islàmic

Sobre el debat de l’ús del vel a les escoles, la directora d’Afers Religiosos ha explicat que el Departament d’Educació ‘ho té molt clar’ i ja va fer unes instruccions a principis de curs que deixen clar que els alumnes poden anar vestits com vulguin sempre que no s’impedeixi la comunicació, la seguretat i l’escolar pugui seguir les classes i fer les activitats acadèmiques.

En aquest sentit, Coll ha assegurat que les alumnes podrien anar a l’escola amb mocador però no amb burca.